ISO 17025 GAP

2020.09.25: a Codex Alimentarius Bizottság elfogadta a Code of Practice módosítását

(General Principles of Food Hygiene (CXC 1-1969) és ennek HACCP melléklete)

VÁLTOZÁSOK:

Jelentős tartalmi és metodikai változások történtek, melyek lényegi elemei az alábbiak:

  1. Fogalmak és meghatározásuk.
  2. „CODEX General Principles of Food Hygiene” (Good Hygiene Practices, GHP) önálló fejezet a korábbi melléklet helyett.
  • A GHP fejezet (1.) megelőzi a HACCP fejezetet (2.), ezzel konkrétan a HACCP bevezetéséhez szükséges ún. előfeltételi programokként értelmezendő.
  • Mindkét útmutató fejezet szövege bővebb és konkrétabb.
ISO 17025 GAP

3. Újdonságként megjelent az élelmiszerbiztonsági kultúra.

  • Az 1. fejezetben világos követelményként szerepel a pozitív élelmiszerbiztonsági kultúra kialakítása, mint az élelmiszerbiztonság lényeges eleme. (ld.: A BIZOTTSÁG (EU) 2021/382 RENDELETE (2021. március 3.))

4. Hivatkozik az élelmiszer-allergén menedzselés gyakorlatára (CXC 80-2020).

  • Az allergének továbbra sem kerültek külön élelmiszerbiztonsági veszélyként kiemelve, azaz maradt a biológiai/kémiai/fizikai csoportosítás, azonban a kémiai veszélyek között figyelembe veendők és a kockázatértékelésben kezelendők (mint eddig is).
  • Mindemellett, az allergén-menedzsment magatartási szabályokat tartalmazó CXC 80-2020 kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy az előfeltételi programok kritikusak a fogyasztók egészségének megőrzésében. Kevés olyan CCP van, amely valóban csökkenti az allergén veszélyt.

5. Újdonságként megjelent a gyártási tétel azonosító (Lot) és nyomonkövethetőség.

  • A termékvisszahívást lehetővé tevő és a raktárforgást segítő módszer alkalmazása.

General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods (CXS 1-1985)

Principles for Traceability/Product Tracing as a Tool within a Food Inspection and Certification System (CXG 60-2006),

6. Az 1. és 6. alapelvekben változás történt (a 3. és 5. is érintett).

  • Az 1. alapelv kis változása a szöveg kiegészítése: Veszélyelemzés végzése „és szabályozó intézkedések azonosítása”. (Eddig is ezt kellett tenni.)
  • Azonban az alapelv útmutatója lényeges változást tartalmaz! „Valamennyi ismert nem szándékolt alkalmazást” figyelembe kell venni, nem csak az ismert, szándék szerintit. A magyarázó példában olyan higítást és főzést igénylő leveskeverék szerepel, amelyet hőkezelés nélkül chips mártogatónak lehet használni.
  • A 3. alapelv kis változása a szöveg kiegészítése: “validált” kritikus határérték.
    Guidelines for the Validation of Food Safety Control Measures (CXG 69 – 2008), azonban nem kell minden esetben validálni.
    Az irodalom, a hatóság, a kompetens szervezet (pl. gépgyártó) útmutatója is alapja lehet a „validitásnak”.
  • Az 5. alapelv kis változása a szöveg kiegészítése: helyesbítő intézkedés meghatározása abban az esetben, ha egy CCP-nél a felügyelet „eltérést mutat a kritikus határértéktől”.
    A megsemmisítés, átdolgozás, más alkalmazásba rendelés elemzése és a döntés dokumentálása.
    Gyökérokelemzés és helyesbítő intézkedés(ek), valamint ezek hatékonyságának elemzése dokumentáltan.
  • A 6. alapelv lényeges változása, hogy most a HACCP-tervet kell elsőként validálni, majd a HACCP rendszer verifikálására kell eljárás(oka)t kidolgozni!

Ez azt jelenti, hogy a HACCP-terv alkalmazásba vétele előtt olyan adatokat kell gyűjteni a ténylegesen működő berendezésekről és folyamatokról, amelyek azt mutatják, hogy a folyamatok megbízhatóan működtethetők meghatározott határokon belül.

A validálásnak ki kell térnie az alábbiakra:

  • veszélyazonosítás,
  • critical control points,
  • kritikus határértékek,
  • szabályozó intézkedések,
  • a CCP-k felügyeletének gyakorisága és típusa,
  • helyesbítő intézkedések,
  • az igazolás (verifikálás) gyakorisága és típusa,
  • a dokumentált információk típusa.

7. A CCP döntési fa a jövőben változni fog. Jelenleg az alkalmazás példája nem szerepel a dokumentumban.

 

AMI NEM VÁLTOZOTT:

Továbbra sem foglalkozik az élelmiszerhamisítással és az élelmiszervédelemmel.

Ezekre a

  • Threat Assessment and Critical Control Point (TACCP), és a
  • Vulnerability Assessment and Critical Control point (VACCP)

rendszerek alkalmasak.

Vagy, az USA-ban a Hazard Analysis and Risk-Based Preventative Controls (HARPC).

 

TEENDŐK: MIVEL A CODEX ALIMENTARIUS NEM AD KI „ÁTTÉRÉSI ÜTEMTERVET”, MINT A SZABVÁYN VAGY EGYÉB KÖVETELMÉNYRENDSZEREKET KIBOCSÁTÓ SZERVEZETEK, ÍGY AZ ÚJ DOKUMENTUMNAK MEGFELELÉS A MEGJELENÉSÉTŐL ÉRVÉNYES.

Az alkalmazás jogi alapja, hogy a 852/2004/EK RENDELET az élelmiszer-higiéniáról, 5. cikk: Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok szerint: (1) Az élelmiszer-ipari vállalkozók a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárást vagy eljárásokat vezetnek be, alkalmaznak és tartanak fenn.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.