IFS Food v.8. (változások) 2. rész

Az összes fontos változás áttekintése

Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének.

  1. A felső vezetőség elkötelezettsége

1.1.1 A felső vezetés vállalati politikát dolgoz ki, hajt végre és tart fenn, amely legalább a következőket tartalmazza:

  • élelmiszerbiztonság, termékminőség, jogszerűség és eredetiség
  • Ügyfélközpontúság
  • élelmiszerbiztonsági kultúra
  • Fenntarthatóság

Ezt a vállalati politikát minden munkavállalóval közölni kell, és az érintett részlegek számára meghatározott célokra kell lebontani.

Az élelmiszer-biztonsági kultúrával kapcsolatos célkitűzések közé tartozik legalább az élelmiszer-biztonsági politikákról és felelősségekről szóló kommunikáció, a képzés, az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kérdésekről az alkalmazottak visszajelzése és a teljesítmény mérése.

Ebben a követelményben újdonság az a követelmény, hogy a termékek jogszerűségének, eredetiségének, valamint fenntarthatóságának figyelembevételét már a vállalati politika is tartalmazza.

Ezen kívül az élelmiszerbiztonsági kultúra négy eleme is felsorolásra kerül, mindegyikhez meghatározott célokat kell rendelni.

1.2.6 A felső vezetésnek gondoskodnia kell arról, hogy a tanúsító szervezetet tájékoztassák minden olyan változásról, amely befolyásolhatja a vállalat azon képességét, hogy megfeleljen a tanúsítási követelményeknek. Ennek tartalmaznia kell legalább:

  • bármely jogi személy névváltoztatása
  • a termelés helyének bármilyen változása

A következő konkrét helyzetekre:

  • bármilyen termék visszahívása
  • a hatóságok élelmiszerbiztonsági és/vagy élelmiszercsalási okokból hozott termékvisszahívása és/vagy visszavonása
  • minden olyan hatósági látogatás, amely élelmiszerbiztonsággal és/vagy élelmiszercsalásokkal kapcsolatos kötelező intézkedést eredményez

a tanúsító szervezetet három (3) munkanapon belül tájékoztatni kell.

Ez a szakasz tisztázza, hogy mikor kell tájékoztatni a tanúsító szervezetet a hatóságok intézkedésiről.

1.3 (V7) Az ügyfélközpontúság átkerült a 4.1.1 fejezetbe.

1.3.1 A felső vezetés gondoskodik az élelmiszer-biztonsági és minőségirányítási rendszer felülvizsgálatáról. Ezt a tevékenységet 12 hónapos időszakra kell megtervezni, és végrehajtása nem haladhatja meg a 15 hónapot. Az ilyen felülvizsgálatok legalább a következőket tartalmazzák:

  • a célkitűzések és politikák áttekintése, beleértve az élelmiszer-biztonsági kultúra elemeit
  • ellenőrzések és helyszíni szemle eredményei
  • pozitív és negatív vásárlói visszajelzések
  • folyamat megfelelőségét
  • élelmiszercsalás értékelésének eredménye
  • élelmiszervédelmi értékelés eredménye
  • megfelelési ügyek
  • korrekciók és korrekciós intézkedések állapota
  • a hatóságok értesítései

Miután a múltban ismétlődő nehézségek merültek fel a teljes vezetői átvizsgálás elérhetőségével kapcsolatban, az IFS pontosan meghatározta az időtartamot ebben a szabványban.

Ezen túlmenően az Élelmiszercsalás és Élelmiszervédelmi értékelések kifejezetten szerepelnek a listán. Újdonság a „megfelelőségi ügyek” áttekintése, amely a jogi megfelelésre utal.

  1. Élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszer

2.1.2.1. A nyilvántartásoknak és a dokumentált információknak olvashatónak, megfelelően kitöltöttnek és valódinak kell lenniük. Ezeket úgy kell karbantartani, hogy azok későbbi felülvizsgálata vagy módosítása tilos. Ha az iratokat elektronikusan dokumentálják, olyan rendszert kell fenntartani, amely biztosítja, hogy csak az arra feljogosított személyek férhessenek hozzá a nyilvántartások létrehozásához vagy módosításához (pl. jelszavas védelem).

Itt magától értetődő dolog szerepel a követelményben. A dokumentumokat megfelelően kell kitölteni és védeni az adatok változásától, valamint a rendelkezésre állásukat biztosítani kell.

2.3.4.1 Folyamatábrát dokumentálni kell és karban kell tartani minden egyes termékhez vagy termékcsoporthoz, valamint a folyamatok és részfolyamatok minden változatához (beleértve az átdolgozást és az újrafeldolgozást is). A folyamatábrának azonosítania kell minden CCP-hez és egyéb ellenőrzési intézkedésekhez meghatározott minden lépést és ellenőrzési intézkedést. Ezt dátummal kell ellátni, és bármilyen változás esetén frissíteni kell.

Egyértelműen hangsúlyozva van, hogy az összes folyamatlépést és minden egyes szabályozási intézkedést be kell mutatni a folyamatábrán.

ÚJ: 2.3.11.1 Az érvényesítési (validálási) eljárásokat, beleértve az élelmiszerbiztonságot befolyásoló módosítások utáni újraérvényesítést is, dokumentálni kell, végre kell hajtani és karban kell tartani annak biztosítására, hogy a HACCP-terv alkalmas legyen az azonosított veszélyek hatékony ellenőrzésére.

A Codex Alimentarius (2020-as verzió) HACCP-terv validálása újonnan került a szabványba. Megjegyzés: A már meglévő HACCP-tervek esetében a folyamatosan végrehajtott és dokumentált ellenőrzési (verifikálási) eljárások az érvényesítési bizonyítékok részét képezhetik.

2.3.12.1 A HACCP tervhez kapcsolódó dokumentáció és feljegyzések, például:

  • veszélyelemzés
  • a CCP-kre meghatározott ellenőrzési intézkedések és egyéb ellenőrzési intézkedések meghatározása
  • kritikus határértékek meghatározása
  • folyamatok
  • eljárások
  • a CCP-kre meghatározott ellenőrzési intézkedések és egyéb ellenőrzési intézkedések felügyeleti tevékenységeinek eredménye
  • a CCP-felügyeletért felelős személyzet képzési nyilvántartásai
  • rendelkezésre kell bocsátani a megfigyelt eltéréseket (deviations) és nem megfelelőségeket (non-conformities), valamint a végrehajtott korrekciós intézkedéseket.

A bizonyítékok listája kibővült a CCP-felügyelettel megbízott személyek képzésével, és különbséget tettek az eltérés és a nem megfelelőség között.

Az összes fontos változás áttekintése 

Az összes fontos változás áttekintése 3. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 4. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 5. fejezet

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)