Fertőtlenítő eljárás (fertőtlenítés) mindazon antimikrobás ágens és ezek alkalmazásához szükséges eszközök és eljárások összessége, melyekkel lehetővé válik a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

 

A FERTŐTLENÍTŐ ELJÁRÁS FOGALMA

Fertőtlenítő eljárásnak nevezzük az antimikrobiális ágensek és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

 

A fertőtlenítő eljárások -az alkalmazott antimikrobiális hatás alapján három csoportba sorolhatók: -kémiai, -fizikai, -kombinált, -speciális fertőtlenítő eljárások.

Kémiai fertőtlenítő eljárásoknak nevezzük azokat a módszereket, melyek alkalmazása során antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazunk oldat, aeroszol, vagy gáz formájában, a környezetben lévő patogén mikroorganizmusok elpusztítására, inaktiválására.

Fizikai fertőtlenítő eljárásnak nevezzük azokat a módszereket, melyek alkalmazása során különböző fizikai ágenseket - leggyakrabban hőenergiát, vagy nem ionizáló sugárzást - alkalmazunk a patogén mikroorganizmusok elpusztítására, inaktiválására.

Kombinált fertőtlenítő eljárásnak nevezzük azokat a módszereket, melyek alkalmazása során a kémiai és fizikai ágensek egyidejű alkalmazásával pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a patogén mikroorganizmusokat.

Speciális fertőtlenítő eljárásnak nevezzük azokat a módszereket, melyeket olyan diagnosztikus, terápiás, vagy profilaktikus célból alkalmazott eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk, melyek fertőtlenítése a gyártó kezelési utasításából adódóan adott készülékhez kidolgozott egyedi módszerrel történik.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.