Veszélyes anyagok: hivatkozott mellékletek IX.

Kémiai kockázatértékelés

Ma már nagyon ritka az olyan munkahely, ahol ne fordulna elő valamilyen munkafolyamat során vegyi anyag, így gyakran találkozunk a kémiai biztonságot érintő kérdésekkel, feladatokkal. A kémiai kockázatértékelés elvégzése minden munkáltató számára kötelező, ahol veszélyes anyaggal/készítménnyel tevékenységet végeznek (előállítás, gyártás, feldolgozás, csomagolás, címkézés, osztályozás, tárolás, anyagmozgatás, forgalmazás, értékesítés, felhasználás, elemzés, ellenőrzésükkel kapcsolatos vizsgálat.

 

Mi a kémiai kockázatértékelés igazán?

Ha veszélyes anyaggal dolgozol, el kell végezned a kémiai kockázatértékelést, amelynek eredménye egy olyan átfogó megvalósítás, amely a törvényi kötelezettségek teljesítésén túl vállalkozásod kémiai biztonságát teremti meg.
A követelményrendszer a következő területek vizsgálatát, és annak eredménye nyomán a szükséges megvalósításokat, folyamatos fejlesztéseket, a rendszeres felülvizsgálatokat teszi kötelezővé:

 

Vegyi anyagok tulajdonságainak, hatásainak részletes elemzése, szervezetbe jutásuk lehetséges módjainak vizsgálata:

  • Munkafolyamatok szabályozottsága
  • Munkahely, munkakörnyezet megfelelősége (pl. munkatér, padozat, világítás, jelzések, menekülési utak, öltözködési, étkezési lehetőségek, stb.)
  • Kapcsolódó gépek, berendezések
  • Műszaki, kollektív, egyéni védelem
  • Vészhelyzetre, elsősegélynyújtásra való felkészültség
  • Munkavállalók tájékoztatása, oktatása
  • Orvosi alkalmassági vizsgálatok rendje, gyakorlati működése, tapasztalatai
  • Dokumentációk vizsgálata (hatósági engedélyek, szabályzatok, jegyzőkönyvek, stb.)

A kockázatértékelés eredménye olyan intézkedések meghatározása, melyek teljesítésével a szervezet meg tud felelni a jogszabályi (hatósági) elvárásoknak, valamint ténylegesen csökken a vegyi anyagok okozta egészségkárosodások, balesetek bekövetkezésének esélye!

Mit vásárolsz hát igazán?

Egy kész megvalósítást, amivel nem csak egy törvényi kötelezettséget teljesítesz, de a munkavédelmi események csökkenésével alkalmazottaid biztonságát, és vállalkozásod gazdasági, piaci helyzetének javítását is.

 

Fontos!

A kémiai kockázatértékelés elvégzése szakképesítéshez kötött tevékenység.
A rendszer az ÁNTSZ felügyelete alatt áll!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.