ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

Biomassza és folyékony bioüzemanyag termelési lánc szereplőinek felelőssége.

A biomassza valamint a bioüzemanyagok (biodízel, bioetanol) fontos piaci szereplőkké váltak. Termelésük és forgalmazásuk csak a fenntarthatósági követelmények betartása mellett piacképes.
A követelményeknek való megfelelést az ISCC szabványokra alapozott tanúsítás biztosítja. A tanúsított rendszerek köre viszont gyorsan nő.
Az ISCC szabvány követelményrendszere átfogja a teljes termelési láncot: biomassza termelőhelyek, első gyűjtőpontok, raktár rendszerek, átalakító üzemek, folyékony biomassza/bioüzemanyag beszállítók, szállítmányozó vállalkozások, a quotakötelezettségeket teljesíteni szándékozó végfelhasználók.

A terméklánc szereplői és az ISCC szabvány kapcsolata.

1) Termelőhelyek: "megfelelőségi nyilatkozat"-hoz kapcsolódó feltételrendszer - fenntarthatósági követelmények, kockázatkezelési rendszerek - teljesítése és mintavételszerű vizsgálata szükséges.
2) Első gyűjtőpont és a termelési lánc további szereplői: "tanúsítás"-hoz nyomonkövethetőségi rendszer, tömegmérleg meghatározás és módszertan, üvegházhatású gázkibocsátás meghatározás és módszertan, kockázatkezelési rendszer kidolgozása szükséges.

Cégünk ISCC rendszereket dolgoz ki, és készít elő tanúsításra. A munka során azt tapasztaljuk, hogy a termelési lánc szereplői nem mindig ismerik az ISCC szabványrendszer rájuk vonatkozó követelményeit, és a vele járó piaci trendeket, lehetőségeket.
A teljes termelési lánc érintettsége és a piaci feltételek egyértelmű trendje miatt a tanúsítás nem korlátozódhat a termelési lánc egyetlen szereplőcsoportjára.

Az ISCC minősítés a termelési lánc minden szereplője számára létkérdéssé válhat. Ebben minden szereplőnek szerepet kell vállalnia.

Az ISCC-hez kapcsolódó intenzív piaci trend okán javasoljuk a rendszer bevezetését piacbővítő/megtartó hatásának kihasználását.

A TQ Consulting Kft. felkínálja az ISCC standardok szerinti rendszerek kidolgozását, tanúsításra való előkészítését.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.