CE-jelölés

A megújuló energiaforrások részarányának ugrásszerű emelését várja el az EU a tagországoktól

Az EU szerdán bejelentett, 2020-ig szóló energiastratégiájának sarokpontja a megújuló energiaforrások arányának növelése az energiatermelésen belül. (Forrás: MTI)

Az energiafelhasználás hatékonyságának jelentős növelése mellett a megújuló energiaforrások termelési részarányának ugrásszerű emelését, egyszersmind az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának további csökkentését javasolja az Európai Bizottság az Európai Unió huszonhét tagországának a következő évtized végéig, és minderre konkrét intézkedések sorozatának tervét is kidolgozta, jelentette be José Manuel Durao Barroso, a brüsszeli végrehajtó EU-testület elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A bizottság azt szeretné elérni, ha 2020-ra 20 százalékkal nőne a hatékonyság, 20 százalékra emelkedne a megújuló energiaforrások aránya, a káros gázok kibocsátása pedig az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenne az unióban.

Barroso az alacsony széndioxid-kibocsátással működő gazdaság korszakának nevezte azt, aminek megteremtésére szerdán jóváhagyott ambiciózus tervével az Európai Bizottság javaslatot tett. Hangsúlyozta, hogy olyan célkitűzésekről van szó, amelyek hitelesek, elérésük reális.

ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

Barroso rámutatott, hogy a jelenlegi tendenciák mellett az unió energiafüggősége 2030-ra 65 százalékra nőhet a mostani 50 százalékról. Az elmúlt tizenegy évből tízben rekordot döntött a hőmérséklet, az olajárak pedig többszörösére emelkedtek. Mindezekre a problémákra csak egy közös uniós politika adhat megoldást szerinte, amely lehetővé teszi a klímaváltozás elleni harcot, az energiaellátás biztonságának garantálását, illetve versenyképes, kedvező árakkal működő energiapiac működését.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos ugyanezen a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jövő évtized közepére az EU-ban tucatnyi olyan erőmű létesül, amely a jelenleginél jóval kisebb szennyezőanyag-kibocsátással működik. Megerősítette, hogy Brüsszel szerint a tagállamok nemzeti hatáskörében kell hagyni az atomenergia használatával kapcsolatos döntéseket. Jelenleg az uniós energiatermelés 30 százalékának forrása nukleáris alapanyag.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos emlékeztetett arra, hogy az EU szeretné elérni, ha az átlaghőmérséklet hosszú távon nem emelkedne két fokkal magasabbra az ipari forradalom előtti szintnél. Erre azonban csak akkor van esély, ha az évszázad közepére az 1990-es szint felére esik vissza a káros anyagok kibocsátása. Az EU ezért nemzetközi partnereire is szeretne nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy a kibocsátást a következő évtizedekben jelentős mértékben csökkenteni tudják.

Az ambiciózusnak tűnő intézkedéscsomagot nemzetközi környezetvédelmi szervezetek szerdán máris elégtelennek minősítették. Vízióhiányosnak minősítette a javaslatokat a Greenpeace, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint pedig csupán szerény tervekről van szó, amelyek nem elegendőek ahhoz, hogy az EU élharcossá váljék a klímaváltozás elleni nemzetközi küzdelemben. (Forrás: MTI)

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.