GMO mentes élelmiszer, GMO mentes takarmány

A mai rendelkezésre álló energiaforrásokat két csoportra oszthatjuk: az egyik a fosszilis (nem megújuló) energiahordozók, a másik nem fosszilis (megújuló energiahordozók). Nem megújulóak pl. az urán, a földgáz, a kőolaj, a kőszén és a barnaszén. Megújuló energiaforrások: a szél, a nap, a geotermikus energia, vízenergia, árapály energia, biomassza, biogázok energiája.

megújuló energiaforrások olyan energiaforrások, melyek egy jellemző időciklus alatt újratermelődnek, illetve a kimerülés veszélye nélkül felhasználhatók. Alternatív megoldás révén a megújuló energiaforrások kiaknázásának támogatásával eljuthatunk arra a szintre, hogy képes lesz helyettesíteni a klasszikus energiaforrásokat. Ezáltal nemcsak az energiaprobléma oldódna meg, hanem környezetvédelmi szempontból az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid -(CO2)- kibocsátás is visszaszorítható lenne.

A biomassza-bázisú energiatermelés eltér a hagyományos energiatermeléstől abban, hogy többlet CO2 emisszió nincs, a biomasszák létrejöttekor megkötött CO2 szabadul fel az energiatermelés során, és az égéshez szükséges oxigén a biomassza létrejöttekor szabadul fel, tehát többlet CO2 nem keletkezik. Az évente képződött biomassza-mennyiség, gyakorlatilag kifogyhatatlan, de sokféle hasznosítási lehetősége behatárolja energiaforrásként történő felhasználását.

Melléktermékek, hulladékok:

  1. Növénytermesztés (gabonaszalma, kukoricacsutka)
  2. Állattenyésztés (hígtrágya, almos trágya)
  3. Kertészet (gyümölcsfa nyesedék, szőlő nyesedék)
  4. Élelmiszeripar (feldolgozási melléktermékek)
  5. Erdészet (vágástéri hulladék)
  6. Elsődleges faipar (fűrészpor, gyaluforgács)

Energetikai célra termelt alapanyagok:

  1. Fás-szárú és lágy-szárú energetikai ültetvények
  2. Biodízel alapanyagok (repce, napraforgó)
  3. Bioethanol alapanyagok (gabonafélék, kukorica, cukorrépa, burgonya)

Biomasszából előállított folyékony vagy gáz halmazállapotú üzemanyagok

Bioethanol, biogáz, biomethanol, biodimetiléter, biohidrogén.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.