ISO/TS 16949 szabvány, gépjárműipari külön követelmények

A szabvány meghatározza a minőségirányítási rendszer követelményeit gépjárművekkel kapcsolatos termékek tervezéséhez , fejlesztéséhez, gyártásához és szervizeléséhez.

A minőségbiztosítás és az autó ( ipar) együttes megjelenése a legtöbb olvasónak bizonyára az ISO/TS 16949 szabványt juttatja eszébe. Ez érthető is, miután az ISO/TS 16949 szabvány egy az autóipari beszállítók részére kidolgozott követelmény-rendszer. Kialakulását egészen 1906-ig, a Ford T-Modell gyártásáig vezetik vissza.

Az ISO/TS 16949 szabvány kifejezetten egy vevői elvárás rendszer, az ISO 9001 szabványra épül, annak kiegészítése. A szabvány alkotók ezt nem is leplezték, az ISO/TS 16949 szövegében tartalmazza az ISO 9001 szövegét, bekeretezve.

A szabvány a gyártási, illetve támogató folyamatokat kívánja szabályozás alá vonni, termékre vonatkozó előírásokat legfeljebb csak közvetve fogalmaz meg.

A speciális követelményekből fakadóan a tanúsításra való felkészítése lényegesen nagyobb feladat, mint az ISO 9001 esetében, és elengedhetetlen előfeltétele egy jól működő, rendszeresen ellenőrzött ISO 9001 rendszer.

Az ISO/TS 16949 a vállalatok minden működési területén részletes előírásokat tartalmaz a folyamatszabályozás módjaira és céljaira egyaránt, valamint egyéb olyan követelményeket is megfogalmaz, amelyeket nem is könnyű teljesíteni, főleg nem az ISO 9001 rendszert begyakorló és azt a napi működésben meghonosító szervezetnek.

Az ISO/TS 16949 rendszer esetében fokozottan igaz, hogy bevezetésük és főleg működtetésük sikere és gördülékenysége nagyon erősen függ a felkészítést vezető szakemberektől, illetve a rendszer működtetését felügyelő vezető hozzáértésétől és elkötelezettségétől.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.