Vezetői önismeret

Az ISO szabványok megújítása elkezdődött, amit az alkalmazási területen bekövetkezett változások követésének és az egymás mellett alkalmazott szabványok könnyebb összehangolhatóságának igénye tett szükségessé.

Előzmények

Az ISO szabványok több mint két évtizedes története során egy-egy szabvány 5 évenként újult meg és átlagosan ugyanilyen időközönként jelent meg egy-egy új tevékenységi terület szabványa is.

A megújításokat és bővítéseket az alkalmazásuk során felgyülemlett tapasztalatok és alkalmazási területeken bekövetkezett változások egyaránt indokoltak és indokolnak.

Az egymás mellett működtetett ISO szabványok összehangolásának, integrálásának igénye egységes szabvány struktúrát, terminológiát és koncepciót sürgetett, ezért: 2011-2014 között az ISO szabványok megújításának egy új szakasz kezdődött.

AZ ISO és IEC bizottságok hosszú adatgyűjtésre és széleskörű konszenzusra támaszkodva új struktúrával, terminológiával és koncepcióval fejlesztik, bocsátják nyilvános vitára és adják ki az ISO szabványok végleges változatait.

Az ISO szabványok pozitív szerepét a gazdasági folyamatokban a gyakorlat igazolta.

Erre utal az évenként kiadott tanúsítványok nagy száma. 2013-ban több mint 1,3 millió tanúsítványt adtak ki világszerte. Az évenkénti növekmény 4%.

Bizonyára a piaci- gazdasági szerepükkel függ össze, hogy a legtöbb tanúsítványt a következő szabványokból adták ki:

Mire számíthatunk és mire számítsunk?

Hol tart, merre halad, mi az üteme és tartalmi lényege az új struktúra és új szemlélet által vezérelt megújítási sorozatnak?

Bár a változtatási szándék / kényszer megjelenése és a szabvány végleges változatának publikálása között több, időigényes szakmai, szervezési és nyilvános véleményezési szakasz van, mégis az ISO/DIS 9001 és az ISO/DIS 14001 már a DIS (Draft International Standard) szakaszban van, publikus és nyilvános egyeztetése folyik.

Mi a megújuló szabványok kidolgozásának menetrendje és bennük, milyen lényegi változások várhatók?

Erről írok a következő bejegyzéseimben.

A téma iránt érdeklődők kérdései és hozzászólásai segítik a változások minél szélesebbkörű megismerését.

Jelenleg a legszélesebb körben alkalmazott ISO szabványok megújítása a következő szakaszokban van:

  • ISO 22000 , információk, igények begyűjtése
  • ISO 45001, a BS OHSAS 18001 szabvány ezzel a jelöléssel van megújítás alatt, jelenleg CD szakaszban
  • ISO 9001, ISO/DIS 9001 jelöléssel nyilvános véleményzésen van, FDIS változatának tervezett időpontja 2015 március
  • ISO 14001, ISO/DIS 14001 jelöléssel nyilvános véleményzésen van, FDIS változatának tervezett időpontja 2015 március

A felsorolt szabványok ezideig ismert szerkezeti, tartalmi változásairól  és más ISO szabványok változásaival kapcsolatos fejleményekről is olvahat a további bejegyzésekben.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.