ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

A fokozott expozíció a foglalkozási betegség, esetleges mérgezés előhírnökeként hívja fel a figyelmet a munkahelyi egészségvédelmi intézkedések hatékonyságára.

A Munkavédelmi törvény meghatározása szerint a

fokozott expozíció: ²a munkavállaló szervezetében a munkavégzés során, a foglalkozás gyakorlása közben vagy azzal összefüggésben a külön jogszabályban meghatározott biológiai határértékeket meghaladó koncentrációja vagy mértéke, illetve zaj esetében 4000 Hz-en a 30 dB halláscsökkenés bármely fülön.²

Vegyi anyagok esetében a fokozott expozíciós esetek kiszűrésére a biológiai monitorozást, az ún. BEM- vizsgálatokat végezzük. Ez azt jelenti, hogy a biológiai expozíciós mutatókat a dolgozók vérében vagy vizeletében meghatározott gyakorisággal rendszeresen mérjük.

A BEM- értékek az adott vegyi anyag és az emberi szervezet kölcsönhatását jellemző paraméterek, a mérések gyakoriságát a vonatkozó rendelet, valamint a vegyi anyag veszélyessége és az expozíciós idő szabja meg.

A JOGSZABÁLYOKON TÚL VAN A BEVONÁS, DELEGÁLÁS, MOTIVÁCIÓ.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.