Az élelmiszerhigiénia fogalmán értjük mindazon körülmény, feltétel összességét, amelyek az élelmiszer-előállítás és forgalmazás tevékenységei során az élelmiszerre hatnak, s a fogyaszthatóságot összefoglaló követelményrendszer révén kedvezően befolyásolják.
Ez a higiéniai követelményrendszer hivatott, szabályozó hatása révén, biztosítani az élelmiszer fogyaszthatóságának megőrzését, az élelmiszerek útján terjedő betegségek, fertőzések megelőzését és elhárítását, illetve esetleges mérgezések vagy egyéb ártalmak kivédését.
Alapvető feladata tehát az élelmiszer biztonságának megteremtése, a fogyasztók egészségének védelme.
A fogyasztók számára egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszer-eredetű veszélyek alapvetően három csoportba sorolhatók, ezek a biológiai/mikrobiológiai, kémiai és fizikai veszélyek.
TÖLTSE LE KAPCSOLÓDÓ ANYAGUNKAT!