A beszállított anyag,termék biztonságát és minőségét csak a beszállítókkal szemben érvényesített dokumentált nyomonkövethető rendszerrel lehet biztosítani.
A beszállítói követelményeknek érvényesítésének formái:
- Beszállítói minőségbiztosítás
- Beszállítói audit
- Termékvizsgálat
Az élelmiszerek teljes életciklusán átnyúló élelmiszerbiztonság kockázatai:
Az élelmiszergyártás, forgalmazás az élelmiszerbiztonság és minőség szempontjából jelentős potenciális kockázattal járó tevékenység.
A termékek piacképességének meghatározó eleme a minőség és biztonság.
A siker érdekében vállalkozása olyan terméket, szolgáltatást kell kínáljon, amely megfelel egy meghatározott szükségletnek, kielégíti a vevő elvárásait, megfelel a rá vonatkozó standardoknak és specifikációknak, megfelel a társadalmi követelményeknek,versenyképes az ára és az előállítása gazdaságos.
Vállalkozása, hogy e követelményeket kielégítő minőségű terméket, szolgáltatást kínálhasson, biztosítania kell működése
- technikai,
- adminisztratív és
- humán rendszerének szisztémás ellenőrzését.
Ennek a szisztémás kontrollnak abba az irányba kell kényszerítenie a működést, hogy az csökkentse, megszüntesse, és még inkább megelőzze a fentieknek meg nem felelő termékek, szolgáltatások keletkezését.
Az ellenőrzés biztosításához minőségügyi rendszert kell létrehozni és működtetni. E rendszer különböző elemeinek a jelentősége (azaz a rendszer súlypontja) a működés jellegétől függően változik.
A maximális hatékonyság eléréséhez ezért alapvető követelmény, hogy a minőségügyi rendszer szigorúan igazodjon a tevékenység jellegéhez, azaz a kínált termékhez, szolgáltatáshoz.
A minőségügyi rendszernek magába kell foglalnia a termék életciklus valamennyi fázisát a piaci igények megfogalmazásától a piaci igények kielégítéséig.
Egyik végletként a termék életciklusának legtöbb fázisa egyetlen vállakozáson belül bonyolódik, másik végletként a fázisok szűk körére jön létre egy vállalkozás. A két véglet közötti, átmeneti formák is működnek.
Amennyiben a teljes életciklus fázisai több vállalkozásban bonyolódnak, úgy a minőségügyi rendszernek át kell fognia az érintett valamennyi vállalkozást egy folytonos, minőségügyi láncot alkotva.
Abból kiindulva, hogy a termék életciklusa egyetlen folyamat (még ha annak egyes részei más-más vállalkozásokban bonyolódnak is) a minőségbiztosítás feltételrendszerét a folyamat teljes hosszában kell szabálozni, és ha szükséges, korrigálni.
Minél közelebb esnek a vevőhöz vállalkozása tevékenységi körébe eső fázisok, vagyis minél több fázis esik a beszállító működési területére (minél feldolgozottabb a beszállított tétel) annál nagyobb mértékben befolyásolja vállakozása termékeinek minőségét a beszállítási tevékenység. Emiatt a vállalkozásának alapvető érdeke a minőségügyi rendszer kiterjesztése a beszállítókra, vagyis ki kell alakítania a Beszállítói Minőségbiztosítási Rendszert.
Beszállítói Minőségbiztosítás
Minthogy a beszállított termék (anyag) a szervezet termékébe épül, annak minőségét közvetlenül befolyásolja.
Mindezért a beszállítói tevékenység tervezése és ellenőrzése dokumentált folyamatokat tesz szükségessé.
A beszállítói minőségbiztosítási rendszernek az alábbi elemeket (mint minimumot) kell magába foglalnia:
- a beszállítandó termék (anyag) megfelelő specifikációja;
- megállapodás a beszállítóval a minőségügyi követelményekről;
- megállapodás a beszállítóval az ellenőrzési módszerekről;
- megállapodás a vitás ügyek megoldásának rendjéről;
- a beérkező termék ellenőrzési rendje.
- a beérkező termék minőségügyi jellemzőinek dokumentációja.
A beszállító kiválasztásának követelményrendszere
A beszállítónak demonstrálnia kell, hogy rendelkezik mindazon feltételekkel, amelyek képessé teszik a kérdéses terméknek a megadott specifikáció szerinti előállítására.
Az eljárás, amely ennek a képességnek a felmérésére hivatott, magába foglalja (de nem korlátozódik csak erre) az alábbi elemeket, azok bármilyen kombinációját;
a beszállító helyszíni átvilágítása annak felmérésére, hogy
- technikai, adminisztratív és
- humán rendszerének állapota képessé teszi-e a kérdéses termék specifikáció szerinti előállítására.
- termékminták értékelése,
- múltbeli tapasztalatok a beszállító hasonló termékeivel,
- minőségvizsgálati eredmények a beszállító hasonló termékeiről,
- más felhasználók közzétett tapasztalatai a beszállító termékeivel kapcsolatban.
Az átvilágítás az alábbi területek vizsgálatát és elemzését foglalja magába;
- a szervezet és működés területén a
- kompetenciák vizsgálata;
- folyamatok, eljárások, technológiák vizsgálata.
- a műszaki – technikai helyzet esetében
- a gyártó, termelő berendezések felmérése, elemzése.
- a minőségellenőrzés rendszerének;
- a vizsgáló – ellenőrző módszereknek;
- a vizsgáló és mérő berendezéseknek;
- valamint az ezekhez kapcsolódó dokumentációnak a vizsgálata;
- a Pénzügyi helyzet vizsgálata.
Az átvilágítás eredményei alapján kimenetek lehetségesek:
- A beszállító képes és alkalmas a megadott specifikációjú termék / anyag előállítására az elvárt minőségben és biztonsággal
- A beszállító rövid időn belül kis invesztícióval alkalmassá tehető, felkészíthető a beszállítói munkára
- A beszállító nem alkalmas a feladatra.
Szolgáltatásunk: