A BRC Global Markets Food egy START program, amelyet a BRC Global Food Safety szabvány bevezetésének előkészítésére dolgoztak ki. A cél az, hogy elismerje és bátorítsa a kis/kezdő – a BRC Food tanúsítvány megszerzésére még nem felkészült – vállalkozások törekvéseit, élelmiszerbiztonsági rendszerük fejlesztésére.
Lehetővé teszi, hogy a kis/kezdő vállalkozások a szabvány basic level, vagy intermediat level szintjeinek teljesítéséről igazolást szerezzenek, amely igazolások elismert lépcsőfokok a végső – BRC Food Safety- tanúsítvány megszerzése felé. Ez egy dokumentált biztosíték a partnerek és vevők számára egyaránt.
A BRC Global Markets Food program a következő területekre terjed ki: élelmiszerek gyártása, feldolgozása, elsődleges feldolgozású kereskedői sajátmárkás termékek előállítása, catering tevékenységek.
A basic level szintje az alábbi alapvető törvényi és higiéniai követelményeket tartalmazza:
- HACCP és az élelmiszer biztonság menedzsment kockázat alapú működtetése
- olyan feltételek biztosítása, amelyek mellett a termékszennyeződés kockázata minimális
- nyomon követhetőség biztosítása
- biztosítani a személyzet felkészültségét és tudatos törekvését, felelősségét a kockázatok minimalizálására
- fenntartani a kockázatokat folyamatosan értékelő programot, végezni a vizsgálatokat, elemzéseket
- biztosítani a vevői panaszok kezelését
A intermediat level erre a programra épül és tovább bővíti a követelményeket egészen a BRC Food Safety szabvány szintjéig
Az igazolások a BRC regiszterén keresztül nyilvánosak, ami a partnerek felé igazolja a követelmények teljesítését és érvényességét.