Az élelmiszerek biztonságát az Európai Unió számos szabállyal védi. Általános szabályok vonatkoznak az: adalékanyagokra; ízesítőkre; szennyező anyagokra; címkézésre; tápérték feltüntetésére; higiéniára; ellenőrzésre; élelmiszerekkel érintkező anyagokra.
Termékcsoportok szerinti szabályok vonatkoznak például a:
- mézre
- kávéra
- tejre
- csokoládéra
- gyümölcslevekre
- lekvárokra
Magyarországon az élelmiszerek biztonságának alapvető követelményeit az ún. Kódex Allimentarius, illetve az élelmiszerekről szóló törvény határozza meg (2003. évi LXXXII. törvény).
Az élelmiszerek biztonságát a gyártónak és az importőrnek kell bizonyítani, illetve tanúsítani.
Címkézés
A címkén magyar nyelven kell feltüntetni:
- a termék nevét;
- összetevőit;
- az előre csomagolt élelmiszerek esetén a nettó mennyiséget;
- azt az időpontot, ameddig minimum eltartható;
- a használatra illetve a tárolásra vonatkozó speciális szabályokat;
- az előállító vagy az EGT valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazó neve vagy cégneve és címe,
- (az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől)
- használati utasítást.
(Pl. a húskészítmények esetében fel kell tüntetni, hogy az adott készítmény milyen húsból, az állat mely részéből készült.)