Termékfelelősség, címkézés

Az élelmiszerek biztonságát az Európai Unió számos szabállyal védi. Általános szabályok vonatkoznak az: adalékanyagokra; ízesítőkre; szennyező anyagokra; címkézésre; tápérték feltüntetésére; higiéniára; ellenőrzésre; élelmiszerekkel érintkező anyagokra.

 

Termékcsoportok szerinti szabályok vonatkoznak például a:

  • mézre
  • kávéra
  • tejre
  • csokoládéra
  • gyümölcslevekre
  • lekvárokra

 

Magyarországon az élelmiszerek biztonságának alapvető követelményeit az ún. Kódex Allimentarius, illetve az élelmiszerekről szóló törvény határozza meg (2003. évi LXXXII. törvény).

Az élelmiszerek biztonságát a gyártónak és az importőrnek kell bizonyítani, illetve tanúsítani.
 

Címkézés

 

A címkén magyar nyelven kell feltüntetni:

  • a termék nevét;
  • összetevőit;
  • az előre csomagolt élelmiszerek esetén a nettó mennyiséget;
  • azt az időpontot, ameddig minimum eltartható;
  • a használatra illetve a tárolásra vonatkozó speciális szabályokat;
  • az előállító vagy az EGT valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazó neve vagy cégneve és címe,
  • (az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől)
  • használati utasítást.

(Pl. a húskészítmények esetében fel kell tüntetni, hogy az adott készítmény milyen húsból, az állat mely részéből készült.)

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!