Termékfelelősség, címkézés

Az élelmiszerek biztonságát az Európai Unió számos szabállyal védi. Általános szabályok vonatkoznak az: adalékanyagokra; ízesítőkre; szennyező anyagokra; címkézésre; tápérték feltüntetésére; higiéniára; ellenőrzésre; élelmiszerekkel érintkező anyagokra.

Termékcsoportok szerinti szabályok vonatkoznak például a:

  • mézre
  • kávéra
  • tejre
  • csokoládéra
  • gyümölcslevekre
  • lekvárokra

Magyarországon az élelmiszerek biztonságának alapvető követelményeit az ún. Kódex Allimentarius, illetve az élelmiszerekről szóló törvény határozza meg (2003. évi LXXXII. törvény).

Az élelmiszerek biztonságát a gyártónak és az importőrnek kell bizonyítani, illetve tanúsítani.

Címkézés

A címkén magyar nyelven kell feltüntetni:

  • a termék nevét;
  • összetevőit;
  • az előre csomagolt élelmiszerek esetén a nettó mennyiséget;
  • azt az időpontot, ameddig minimum eltartható;
  • a használatra illetve a tárolásra vonatkozó speciális szabályokat;
  • az előállító vagy az EGT valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazó neve vagy cégneve és címe,
  • (az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől)
  • használati utasítást.

(Pl. a húskészítmények esetében fel kell tüntetni, hogy az adott készítmény milyen húsból, az állat mely részéből készült.)

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)