Lean menedzsment koordinátor (FEOR 2521)

A  kötelező energia audit teljesítésére a jogszabályok  két lehetőséget adnak: 1. Energia audit lefolytatása, 2. MSZ EN ISO 50001 tanúsítvány megszerzése

Az EU irányelvet /2012/27 EU/ dolgozott ki az energia felhasználás korlátozására, azzal a céllal, hogy  csökkenjen az energia függőség, az UHG kibocsájtás és nem utolsó sorban az energia költség. Az irányelv az energiafogyasztás 20%-os csökkentését irányozza elő 2020-ig.

Ebben az összefoglalóban az MSZ EN 50001 szabványon alapuló tanúsítás feltételeiről olvashat.

 

A 2015. évi LVII. törvény 22 § (2) bekezdését idézzük: "Mentesül a kötelező energetikai auditálás alól az a nagyvállalat, amely az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet. Ebben az esetben a nagyvállalat köteles négyévente megküldeni a Hivatal  részére az érvényes tanúsítványt"

 

Az ISO 50001 szabvány tartalmában nem, de szemléletébeb különbözik  az Energia audittól.

A szabvány által képviselt szemlélet elemei a következő kérdésk köré csoportosíthatók:

 

Hova akarunk eljutni?

Az irányítás alapja célok meghatározása vezetői vízió alapján. Ez az "Energiapolitika" mint küldetésnyilatkozat kerül meghatározásra. Azt fogalmazza meg, hogy mi a cél az energiarendszer befolyásolásával. A befolyásolás módját, mértékét az "Energiatervezés" jeleníti meg, ami mérhető tevékenység láncolatot jelent.

 

Hogyan és kikkel akarunk eljutni a célig?

Ahhoz, hogy az egyén tudatosan felelősséget vállaljon egy témában megfelelő képességeken, készségeken túl elkötelezettnek kell lennie.Ezt a  célok, a feladat széles ismerete és a bevonás a kommunikáció biztosítja. Amikor a célok széles körben elfogadottak, a résztvevők azokkal azonosutak akkor a célok szervezeti kultúra részévé válnak, ami hatalmas eszköz egy ilyen léptékű prgram megvalósításában.

 

Milyen megelőző tevékenységeket  kell tervezni a célok eléréséhez?

Mi a legolcsóbb segítség? A szervezet belső működését és külső kapcsolatait, a teljes működést az elérendő célnak megfelelően értékelni és indokolt esetben újra szabályozni szükséges.

 

Mi befolyásolja az energiahatékonyság fenntarthatóságát?

Folyamatos mérések, elemzések, ellenőrzések. Mindez biztosítja a kijelölt pályán maradást és jelzi a szükséges korrekciók indokoltságát.

Az ISO 50001 szabvány  a megkövetelt folyamatos belső ellenőrzésekkel, évenkénti felügyeleti auditokkal segíti a már eredmények megőrzését, fejlesztését és így  célok  elérését.

 

Tájékoztatást aduk arról, hogy cégünk a TQ CONSULTING, konzorciális rndszere megfelelő szabályozási és szakmai ismeretekkel és jogosítvánnyal rendelkező szakemberekkel, sok éves rendszerépítési tapasztalattal felkészült arra, hogy energia auditokat végezzen, ISO 50001 rendszert dolgozzon ki, készítsen elő tanúsító auditra.

TÖLTSE LE KAPCSOLÓDÓ ANYAGUNKAT!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.