ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

Az ISO 50001 szabvány egy energiairányítási rendszer létrehozásának, bevezetésének, fenntartásának és fejlesztésének követelményeit adja meg azzal a céllal, hogy a vállalkozás képes legyen folyamatosan javítani energiateljesítményét, beleértve a hatékonyságot, a használat módját és mennyiségét.

A szabvány által megfogalmazott követelmények egyaránt kiterjednek az eredmények javítására, az ehhez szükséges tervek kidolgozására, a folyamatos ellenőrzésre és értékelésre, valamint a terveknek ezekre alapozott javítására.

A rendszer bevezetésével és működtetésével kapcsolatos követelmények, ezen belül:

Kompetenciákra és kommunikációra vonatkozó követelmények

Az energiairányítási rendszerben meghatározó szerepet játszó személyeknek megfelelő elméleti felkészültséggel és gyakorlattal kell rendelkezniük, és biztosítani kell mindezek fenntartását illetve fejlesztését.
Biztosítani kell számukra, hogy ismerjék és értsék a követelményeket, saját felelősségüket és hatáskörüket, és az energiateljesítmény javításának előnyeit.

Olyan kommunikációs rendszert kell működtetni, hogy egyrészt a tájékoztatás, másrészt a javaslatok begyűjtése biztosítva legyen.

Általános és speciális dokumentációs követelmények

Az energiairányítási rendszer minden lényeges elemét papíron, elektronikusan vagy más módon rögzíteni kell, úgymint: az energiarendszer kiterjedése, politika, célok, akciótervek és minden egyéb, ami az energiafelhasználást befolyásolja.

Az ellenőrzéssel kapcsolatos dokumentumok készítésének, kiadásának, kezelésének módját szabályozni szükséges, amely biztosítja:

- a szükséges átvizsgálások rendjét

- a dokumentumok naprakészségét és hozzáférhetőségét

  • kizárja a rendeltetéstől eltérő felhasználást.

A működés-ellenőrzés követelményei

Meg kell határozni, és meg kell tervezni az energiafelhasználás meghatározó folyamatait, és biztosítani, hogy azok konzisztensek legyenek az energiatervekkel, célokkal, akciótervekkel és biztosítani kell, hogy:

  • a megadott kritériumoknak megfelelően működjenek
  • a szükséges feltételek, folyamatok, berendezések rendelkezésre álljanak
  • megfelelő kommunikációs rendszer működjön.

Az energiarendszerhez kapcsolódó beszerzések követelményei

Meg kell határozni az energiarendszerbe bekapcsolni, megvásárolni szándékolt eszközökkel, berendezésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos kritériumokat, hogy azok hozzájáruljanak az energiateljesítmény javításához.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.