További autóipari beszállítói követelmények

Amivel az autóipari beszállítóknak számolniuk kell

Az autóiparban hosszú idő telik el a rajzasztaltól a megvalósulásig, viszont a gyártás megindulásakor mindennek készen kell állnia.
Nemzetközi autóipari nagyvállalat beszállítójának lenni sokak által írigyelt pozíció. Hogy ehhez minek kell megfelelni, azt sok ezer magyar kkv már tudja.

A Mercedes kecskeméti gyárában már a csarnokok építésével egyidőben megkezdődött a beszállítói lánc létrehozása, a beszállítói kör kiválasztása és értékelése. Leginkább természetesen minden vállalkozó A kategóriájúvá szeretne válni, ehhez viszont egy bonyolult értékelési procedúrán kell átmennie.

A másod- vagy harmadkörös beszállítóvá váláshoz is fel kell venni a harcot a konkurenciával, számos kiállításra kell elmenni, és működőképes kapcsolati tőkét, illetve szilárd minőségbiztosítási rendszert kell kialakítani.
Egy Audi kategóriájú gyártóhoz nagyon nehéz bekerülni, arról nem beszélve, hogy a nagyvállalatok költözködéseik során többnyire viszik magukkal beszállítói körüket. Így történt ez az Audinál és az Opelnél is.

Ha valaki új a piacon, akkor a másod- vagy harmadkörös beszállítói pozícióig is nagyon nehezen juthat el. Hatalmas a konkurencia, és egyébként is nehéz a befektetőkkel való kapcsolatfelvétel, rengeteg kiállításra kell elmenni, és komoly kapcsolati tőkére kell szert tenni ahhoz, hogy az erőfeszítéseknek idővel némi eredménye is legyen.

Ha a vállalkozó eléri a kitűzött célt, és lehetősége adódik arra, hogy egy közismert és komoly hátterű nagyvállalat akár közvetett beszállítója legyen, akkor számítania kell arra, hogy komoly minőségbiztosítási feltételeknek kell megfelelnie, és ehhez ellenőrzési procedúrán kell átesni, ami időnként igen hosszú folyamat. Előfordul, hogy az elbírálás csupán egy-két hónap, de akár két évig is eltart a minőségbiztosítási vizsgálat, miközben a vállalkozó már rengeteg beruházást végzett.

A hosszú átfutás miatt problémát okozhat az egy-két évvel korábban, eltérő piaci körülmények között adott árajánlat következetes betartása. Ilyenkor ismét kezdetét veszi az egyezkedés.
A TQ Consulting felkészültségével, szakembergárdájával biztosítja a minőségbiztosítási hátteret megbízói számára.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.