Minimum higiéniai ismeretek az élelmiszerekkel foglalkozók számára

A gyógyító-megelőző intézményekben alkalmazható fertőtlenítő mosási eljárások részletes technológiáját egészségügyi, ágazati, műszaki irányelvek tartalmazzák. A következőkben ezen mosási irányelveknek a fertőtlenítés szempontjából legfontosabb fogalmait és a technológiákat foglaljuk össze.

3.3.1.1. Termodezinfekciós mosási eljárások

A termodezinfekciós mosás módszerét, paramétereit az MI-03-38-81 és az MI-03-145-81 számú egészségügyi ágazati műszaki irányelvek tartalmazták, azonban ezeket az irányelveket az Országos Kórház- és Orvostechnikai Intézet javaslatára hatályon kívül helyezték.
Ezen műszaki irányelvekben rögzített fertőtlenítő mosás módszerei, az ezekben szereplő paraméterek az elmúlt évek során megfelelő hatásúnak, alkalmazhatónak bizonyultak. Ezért ezeket jelen Tájékoztatóban mint nem kötelező irányelveket, ajánlásokat változatlanul szerepeltetjük, mert ezideig ezen műszaki irányelvek helyett a betegellátó intézményekben alkalmazott textíliák (védőruházat, műtéti textíliák, ágyneműk, egyéb textíliák) nozokomiális fertőzések megelőzése szempontjából oly fontos fertőtlenítő mosására nincs szakmai ajánlás, műszaki irányelv, vagy szabvány.

Szennyezettségi fok A mosásra kerülő textíliákat a szenny minősége és mértéke alapján 3 szennyezettségi fok szerint különböztetjük meg. A szennyeződések mértékét a textíliák tiszta állapotára kell vonatkoztatni.

I.fok: közepesen szennyezett textíliák, ágynemű, asztalnemű, törülköző, betegruházat stb., valamint mindaz, ami nem sorolható a III. fokozatba

II.fok: erősen szennyezett textíliák, minden védő- és munkaruha

III.fok: véres, fekáliás textíliák, mindenféle véres, gennyes, fekáliás, zsíros textília.

 

A szennyes textíliát a felsorolt szennyezettségi fokhoz tartozó technológia szerint kell mosni. A mosási folyamat aszerint, hogy milyen szennyezettségi fokú textíliáról van szó - különböző, az előzőekben jellemzett műveletekből áll. A III. szennyezettségi fokozatba sorolt textíliáknál valamennyi művelet szükséges: előöblítés(ek), előmosás, köztes öblítés, ill. köztes centrifugálás, mosás, 3 öblítés. Az I. és II. szennyezettségi fokozatba sorolt textíliáknál az előöblítés(ek) elmarad(nak). A pamut alapanyagú textíliák termodezinfekciós mosási technológiáját a 3.3.1.11. és a 3.3.1.12., a poliészter-pamut alapanyagú textíliák mosási technológiáját a 3.3.3.13. és a 3.3.1.14. számú táblázatokban foglaljuk össze, a vonatkozó egészségügyi ágazati műszaki irányelvek szerint. A táblázatok az eljárások ún. főidejét rögzítik, mely időtartam az egyes technológiai műveletek lefolytatásához szükséges időszükségletet jelenti. Nem tartalmazzák az ún. mellékidőket, melyek a szennyes textília berakásához, a tiszta textília kiszedéséhez, valamint az egyes fürdők váltásához (az adott flottaaránynak megfelelő vízszintre történő feltöltéséhez és a fürdők leeresztéséhez) szükséges időtartamot jelentik. Az ún. mellékidők adott intézmény mosodájának műszaki feltételeitől függnek.

3.3.1.2. Kemo-termodezinfekciós mosási eljárások

A termodezinfekciós mosási eljáráshoz hasonlóan a kemo-termodezinfekciós mosási eljárások módszerét is igészségügyi ágazati műszaki irányelvek szabályozták. Az EüMI 29/1-76, EüMI-03-78-77, valamint az EüMI 03-79-77 számú egészségügyi műszaki irányelvek rögzítették a magas hőmérséklettel nem mosható poliészter-pamut szálkeverésű egészségügyi textíliák, valamint a poliuretán habszivacs ágybetétek fertőtlenítő mosásának módszereit, paramétereit. A termodezinfekciós mosás módszeréhez hasonlóan a kemo-termodezinfekciós mosás szakmai irányelveit is hatálytalanították. Azonban ezen irányelvekben rögzített módszerek, paraméterek megfelelőek voltak, a mosás módszerei évek óta beváltak: jelen Tájékoztatóban ezeket az irányelveket, mint nem kötelező irányelveket, ajánlásokat változatlanul szerepeltetjük, annál is inkább, mert ezen eljárások helyett jelenleg nincs más eljárás, irányelv, vagy szabvány. A kemo-termodezinfekciós mosási eljárások elsősorban a poliészter-pamut szálkeverésű egészségügyi textíliák, illetve a poliuretán habszivacs ágybetétek, mint magas hőmérséklet-re károsodó anyagok fertőtlenítő mosására alkalmazhatók. A mosási eljárás lényege, hogy a viszonylag alacsony (70 °C) hőmérsékleten történő mosás fizikai fertőtlenítő hatását a fertőtlenítő hatású mosószer kémiai antimikrobális hatásával kombináljuk.

A poliészter-pamut szálkeverésű egészségügyi textíliák fertőtlenítő mosása

A mosásra kerülő textíliákat a szenny eredete és mértéke alapján 5 szennyezettségi fok szerint különböztetjük meg. A szennyeződés mértékét a textíliák tiszta állapotára kell vonatkoztatni. Az átlagostól eltérő mennyiségű vagy minőségű szennyanyag eltávolítása (bezöldült, véres, beszáradt fekáliás stb.) egyedi kezeléssel végezhető.

 

I.fok: Gyengén szennyezett textíliák, appretúra, por és egyéb, nem zsíros, mosással könnyen eltávolítható szennyeződés. Idetartoznak az újonnan beszerzett textíliák (amelyeket használatbavétel előtt ki kell mosni) és a varrodák által javított textíliák stb.

II.fok: Közepesen szennyezett textíliák, verejték, gyümölcs, zsíros szennyeződés, gyógyszerfolt okozta szennyeződések.

III. fok: Erősen szennyezett textíliák, bőrzsír, ásványolaj, kátrány, zsír, gyógyszer szennyeződések. Ide sorolandók azok a textíliák, amelyeket a dolgozók több napig használtak, valamint a fertőző osztályok, urológiai és sebészeti osztályok textíliái, pl. védőruhák, ágyneműk, munkaruhák, bőrosztályok textíliái.

IV.fok: Véres textíliák, vérrel, gennyel szennyezett ruhaneműk. Ezenkívül ide kell sorolni megkülönböztetés nélkül az összes textíliát, amelyek véres, gennyes szennyeződéseket tartalmaznak.

V.fok: Fekáliás textíliák, ürülékes szennyeződésű textíliák. Ide kell sorolni az összes textíliát, amelyek az intézményekben fekáliával szennyeződtek.

 

A szennyes textíliát a felsorolt szennyezettségi foknak megfelelő technológia szerint (ld. 3.3.1.2.1. számú táblázat) kell mosni. A mosási folyamat - aszerint, hogy milyen szennyezettségi fokú textíliáról van szó - különböző műveletekből áll. A IV. és V. szennyezettségi fokozatba sorolt textíliák esetén valamennyi technológiai művelet szükséges. Az I., II. és III. szennyezettségi fokozatba sorolt textíliáknál a köztes öblítés elmarad. Miután fertőtlenítő hatású mosószer segítségével alacsonyabb hőfokon is lehetséges a textíliák fertőtlenítése, valamennyi szennyezettségi fokozatba tartozó textília mosását a 3.3.1.2.1. sz. táblázatban feltüntetett mennyiségű fertőtlenítő hatású mosószer készítménnyel kell végezni. Erre a célra jelenleg pl. a FLÓRASZEPT, a CLARACTÍV, CLAX-personril valamint az OZONIT elnevezésű fertőtlenítő hatású mosószer engedélyezett. Amennyiben ezek a készítmények nem állnak rendelkezésre, úgy a mindenkor erre a célra engedélyezett fertőtlenítő hatású mosószerrel kell ezt a mosási technológiát végezni. Fertőtlenítő hatású mosószer hiányában az EÜMI-03 38-81, illetve az EÜMI-03 143-81 számú egészségügyi műszaki irányelvekben rögzített termodezinfekciós mosási technológiát kell alkalmazni. A poliészter-pamut szálkeverésű egészségügyi textíliák kemo-termodezinfekciós mosásának technológiáját a 3.3.1.2.1. számú táblázat foglalja össze. A táblázat a technológia ún. főidejét rögzíti, mely időtartam az egyes technológiai műveletek lefolytatásához szükséges időszükségletet jelenti. Nem tartalmazza az ún. mellékidőket, melyek a szennyes textíliák berakásához, a tiszta textíliák kiszedéséhez, valamint az egyes fürdők váltásához szükséges időtartamokat jelentik. Az ún. mellékidők adott intézmény mosodájának műszaki feltételeitől függnek.

A poliuretán habszivacs ágybetétek fertőtlenítő mosása

(az EÜMI-03 78-77, illetve az EÜMI-03 79-77 számú egészségügyi ágazati műszaki irányelvek alapján) Ezen műszaki irányelvek alapján a habszivacs ágybetétek mosása olyan egészségügyi intézmények mosodáiban ajánlott, ahol egyedi fürdőváltásos mosógépek, vagy ipari mosó-centrifugák üzemelnek. A mosásra kerülő habszivacs ágybetéteket szennyeződésük mértéke alapján nem különböztetjük meg egymástól; valamennyi szennyezettség esetén azonos mosási eljárást kell alkalmazni. A mosást fertőtlenítő hatású mosószerrel kell végezni. Erre a célra jelenleg a 3.3.1.2.2., illetve a 3.3.1.2.3. számú táblázatban is szereplő FLÓRASZEPT, CLARACTÍV, CLAX-personril vagy OZONIT elnevezésű fertőtlenítő hatású mosószer engedélyezett. Amennyiben ez a készítmény nem áll rendelkezésre, úgy a mindenkor erre a célra engedélyezett fertőtlenítő hatású mosószerrel kell ezt a mosási technológiát végezni. A poliuretán habszivacs ágybetétek fertőtlenítő mosási technológiáját a 3.3.1.2.2., illetve a 3.3.1.2.3. számú táblázatok foglalják össze.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.