Folyamatmenedzsment

A szabványok, mint értékteremtő eszközök elsősorban a kis-és középvállalkozásokat juttatják előnyös helyzetbe. Ismert azonban az is, hogy éppen ez az a szervezeti méret, amelyben legkevésbé ismert a szabványok alkalmazásának előnye, ezért tapasztalható a szabványokkal szembeni ellenállásuk. Jelen írásunkból képet kaphatnak a szabványokban rejlő értékekről.

 

szabványoknak, illetve a normatív követelményeknek való megfelelés egy szervezet életében úgy a belső, mint a külső kapcsolatokban éreztetik szervező szerepüket és hatásukat, melyeket a következő objektív eredményekkel lehet összefoglalni.

  • A szervezeteknek nem kell saját maguknak új eljárásokat, módszereket kifejleszteniük, hiszen a folyamat szabványok és az irányítási rendszerek a legjobb gyakorlatot kodifikálják, képessé teszik ezáltal a szervezetet arra, hogy az irányításban használja/alkalmazza a szakértők tudását és tapasztalatát, ahelyett, hogy a bizonytalan saját eljárások kidolgozására időt, pénzt vesztegessen.
  • Amennyiben a szabványokat egy teljes rendszerre vagy folyamatra fejlesztik ki, az lehetővé teszi, hogy az összes résztvevő/alkotó folyamatosan együtt dolgozzon.
  • Az összekapcsolható (együttműködő) szabványok azokat az eseteket fedik le, amikor egy termék/szolgáltatás alkalmazása attól függ, hogy mennyire illeszthető a termék/szolgáltatás a rendszer többi részéhez.
  • A szabványok szerepe többek között, hogy egyszerűsítsék az összetevőkre vonatkozó előírásokat, csökkentsék a választási kényszert a megtakarítás érdekében, csökkentsék a raktározási szükségleteket és tegyék lehetővé az egyszerűbb karbantartást és a könnyebb ellátást.
  • Az irányítás a minőség és a biztonság területén lehetővé válik általánosan elismert követelmények alkalmazása.
  • A szervezet képes a termékeit a piacon értékesíteni, mivel azok megfelelnek azoknak a szabványokban lefektetett követelményeknek, amelyek fontosak az adott piacon (és megfelelnek a törvényi követelményeknek is).
  • Sikeres lesz termékeivel, mivel azok kielégítik a fogyasztói kívánalmakat, bizalmat ébresztenek a fogyasztókban, mert a termék (és/vagy a termelési módszer) megfelel az elvárt követelményeknek. A szabványoknak hatásuk van a termék hitelességére és elfogadhatóságára.
  • A szabványok közös nyelvként szolgálnak a vizsgálati és kommunikációs módszerek számára, hogy igazolják a cég elkötelezettségét a egészségügyi, biztonsági és környezeti szabályok iránt.

 

Az egyes alkalmazókon túl a normatív követelményrendszereknek, szabványoknak egyéb, társadalomra gyakorolt hatása is van, úgymint:

  • Sok szabvány kapcsolatba hozható a jogszabályi követelményekkel, a szabályozás lehetővé teszi „a jogszabálynak való megfelelés feltételezését”, ha a termékek bizonyos szabványoknak eleget tesznek. Ez a szabályozást egyszerűbbé, áttekinthetőbbé teszi, miközben lehetővé válik, hogy mind a szabvány, mind az újító termékek bizonyítsák a megfelelőséget. A szabványnak való megfeleléssel igazolhatják a gyártók a saját technológiájuk alkalmasságát.
  • A szabványok jogi pozíciójára utal az, hogy direkt vagy indirekt módon hivatkoznak rájuk a kereskedelmi leírásokban, szerződésekben és szabályozásban. A partnerek a szabványok alkalmazása révén csökkenthetik a törvény által lehetővé tett tevékenységek kockázatát, korlátozhatják a hibalehetőségek körét, fokozhatják a biztonságot.
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.