Mi a kockázat, mi a lehetőség?

A szabványok meghatározzák, mi a kockázat az ISO GUIDE 73 ALAPJÁN: MSZ 13073:2014 Kockázatfelmérés és –kezelés. Szakszótár, illetve az MSZ ISO 31000 Kockázatfelmérés és -kezelés. Alap- és irányelvek, valamint az MSZ EN ISO 9000:2015 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár szerint:

Kockázat (risk): A bizonytalanság hatása a célokra.

Megjegyzés:

  1.  A hatás eltérést okoz a várttól, amely pozitív és/vagy negatív lehet.
  2.  A célok különböző szintűek (stratégiai, szervezeti, projekt, termék vagy folyamati stb.) és szempontúak lehetnek (pénzügyi,   egészségügyi, biztonsági és környezeti célok stb.)
  3.  A kockázatot általában a lehetséges eseményekre és következményekre vagy ezek kombinációjára hivatkozva jellemzik.
  4.  A kockázat gyakran egy esemény következményeinek (beleértve a körülményekben bekövetkező változásokat is) és az előfordulás   valószínűségének kombinációjával fejezik ki.
  5.  A bizonytalanság az az állapot, amely egy esemény felismerésére, megismerésére, következményeire és valószínűségére vonatkozó   információk teljes vagy részleges elégtelenségéből fakad.

 

Az ISO 9001:2015 így fogalmaz:

"A kockázat a bizonytalanság hatása, és bármely bizonytalanságnak lehetnek pozitív vagy negatív hatásai. Egy kockázatból származó pozitív eltérés adhat lehetőséget, de a kockázatnak nem minden pozitív hatása eredményez lehetőségeket."

Az az új irányítási rendszerszabványokban tehát a „kockázat” mellett a „lehetőség” is helyet kapott, mint a kockázatértékelés egy lehetséges kimenete…

Hogy is van ez?

Az eredményből kiindulva, vagyis fordított sorrendben könnyen megérthető az alábbiak szerint:

Mi a kockázat, mi a lehetőség?
Mi a kockázat, mi a lehetőség?

A kockázatok elemzése során éppen a kockázat elhárításával a negatív következmény pozitívvá alakítása érdekében lehetséges a lehetőségek felismerése és megvalósításuk megtervezése.

A megújult ISO 9001:2015 szabvány követelményeinek megfelelően aktualizáljuk meglévő, kidolgozzuk, tanúsításra előkészítjük tervezett új minőségirányítási rendszerét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.