Mi a kockázat, mi a lehetőség?

A szabványok meghatározzák, mi a kockázat az ISO GUIDE 73 ALAPJÁN: MSZ 13073:2014 Kockázatfelmérés és –kezelés. Szakszótár, illetve az MSZ ISO 31000 Kockázatfelmérés és -kezelés. Alap- és irányelvek, valamint az MSZ EN ISO 9000:2015 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár szerint:

Kockázat (risk): A bizonytalanság hatása a célokra.

Megjegyzés:

1.A hatás eltérést okoz a várttól, amely pozitív és/vagy negatív lehet.

2.A célok különböző szintűek (stratégiai, szervezeti, projekt, termék vagy folyamati stb.) és szempontúak lehetnek (pénzügyi, egészségügyi, biztonsági és környezeti célok stb.)

3.A kockázatot általában a lehetséges eseményekre és következményekre vagy ezek kombinációjára hivatkozva jellemzik.

4.A kockázat gyakran egy esemény következményeinek (beleértve a körülményekben bekövetkező változásokat is) és az előfordulás valószínűségének kombinációjával fejezik ki.

5.A bizonytalanság az az állapot, amely egy esemény felismerésére, megismerésére, következményeire és valószínűségére vonatkozó információk teljes vagy részleges elégtelenségéből fakad.

 

Az ISO 9001:2015 így fogalmaz:

"A kockázat a bizonytalanság hatása, és bármely bizonytalanságnak lehetnek pozitív vagy negatív hatásai. Egy kockázatból származó pozitív eltérés adhat lehetőséget, de a kockázatnak nem minden pozitív hatása eredményez lehetőségeket."

Az az új irányítási rendszerszabványokban tehát a „kockázat” mellett a „lehetőség” is helyet kapott, mint a kockázatértékelés egy lehetséges kimenete…

Hogy is van ez?

Az eredményből kiindulva, vagyis fordított sorrendben könnyen megérthető az alábbiak szerint:

Mi a kockázat, mi a lehetőség?
Mi a kockázat, mi a lehetőség?

A kockázatok elemzése során éppen a kockázat elhárításával a negatív következmény pozitívvá alakítása érdekében lehetséges a lehetőségek felismerése és megvalósításuk megtervezése.

A megújult ISO 9001:2015 szabvány követelményeinek megfelelően aktualizáljuk meglévő, kidolgozzuk, tanúsításra előkészítjük tervezett új minőségirányítási rendszerét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.