Az akkreditált vizsgaközpontok, mint személytanúsító testületek az ISO 17024 követelményeinek megfelelő irányítási rendszert vezetnek be és alkalmaznak. (a 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 23. § (3) bekezdése értelmében: „A szabványkövetelmények közül az újratanúsításra vonatkozó követelményt nem kell alkalmazni.”)

A szabvány értelmezésében a személyek tanúsítása módot jelent annak biztosításához, hogy a tanúsított személy kielégítse a tanúsítási rendszer követelményeit.

A személyek tanúsítását végző testületek egyik jellemző funkciója a vizsga lebonyolítása, amelynek során objektív kritériumokat alkalmaznak a szakmai alkalmasság és a pontszerzés méréséhez.

A nemzetközi szabvány alapként szolgálhat a személyek nemzeti és nemzetközi szinteken való elfogadására.

4. (cikkely) Általános követelmények

4.1. Jogi vonatkozások

A tanúsító testület jogi személy vagy egy jogi személy meghatározott része. Tanúsítási tevékenységeiért az utóbbi esetben is jogilag felelősnek lehessen tekinteni! (lásd még: 4.3. A pártatlanság kezelése)

4.2. A tanúsítással kapcsolatos döntésért való felelősség

Tanúsításra vonatkozó döntési felelősség ki nem szervezhető!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.