ISO/IEC 15408-1,2,3 szabványok

ISO 15408-1, általános modul, informatikai biztonságértékelés

Az informatikai termékek vagy rendszerek által hordozott információ kritikus erőforrás, emellett indokolt elvárásai, hogy az információk az informatikai termékekben és rendszerekben bizalmasak maradjanak, és nyújtsanak védelmet a jogosulatlan terjesztés, megváltoztatás vagy adatvesztés veszélyével szemben.
Az ISO 15408-1 szabvány az informatikai termékek és rendszerek biztonsági tulajdonságainak értékeléséhez szolgál alapul.

A Közös Szempontok (Common Criteria CC) az informatikai termékek és rendszerek biztonságértékelését, valamint a biztonsági funkcióinak és a biztonsági értékelés végrehajtása közben meghatározni szándékolt elővigyázatossági intézkedések követelményeinek szabályozását teszi lehetővé és összehasonlíthatóvá.

 

A CC ugyanakkor az informatikai biztonsági funkciókkal rendelkező termékek vagy rendszerek fejlesztéséhez és/vagy beszerzéséhez is mutatókkal szolgál.

A CC segítséget ad az információ védelméhez is a jogosulatlan felfedés, módosítás vagy használat elkerülésére.

A CC alkalmazható hardverrel, förmverrel vagy szoftverrel megvalósított biztonsági intézkedésre.

A CC arra használható, hogy kiválasszuk a megfelelő informatikai biztonsági intézkedéseket és tartalmazza a szempontokat a biztonsági követelmények értékeléséhez.

A CC célközönsége: az informatikai termékek és rendszer fogyasztók, fejlesztők és értékelők.

 

Fogyasztók:

  • Segíthet annak eldöntésében, hogy a termék vagy rendszer kielégíti-e biztonsági igényeit
  • Összehasonlíthatóvá teszi a különböző termékeket vagy rendszereket

 

Fejlesztők:

  • Segít a termék vagy rendszer által teljesítendő biztonsági követelmények meghatározásában
  • Leírja azokat a biztonsági funkciókat, amelyeket a fejlesztő belefoglal a termékbe vagy rendszerbe.

 

Értékelők:

Tartalmazza azokat a szempontokat, amelyeket az értékelők akkor használnak, amikor ítéletet alkotnak, hogy az értékelés tárgya (Target of Evaluation, TOE) eleget tesznek-e a követelményeknek.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.