ISO 9001 belső auditor

Az ISO szabványok fejlesztése az alábbi fázisokon keresztül valósul meg:

  1. Előkészületi fázis: a munkaanyag (working draft, WD) előkészítése az ISO/IEC irányelveknek való megfelelés biztosítása mellett. A fázis addig tart, amíg a munkaanyag eléri az első bizottsági munkapéldány (committee draft, CD) szintet.
  2. Bizottsági fázis: a résztvevő nemzeti tagszervezetek megjegyzéseinek gyűjtése és a konszenzus eléréséhez szükséges mértékű figyelembevétele. A fázis azzal zárul, amikor minden vita megoldásra lel és a dokumentum nemzetközi szabvány munkaanyagként (draft international standard, DIS) megjelenik megjegyzések gyűjtéséhez.
  3. Vizsgálati fázis: a munkaanyag valamennyi nemzeti tagszervezet bevonásával történő kommentálása és szavazással elfogadása. Általában a nemzeti szervezeteknek a vonatkozó ISO bizottságának tükörszervezetei felelősek a munkában történő részvételért. A DIS változat vizsgálata során szignifikánsan megváltozhat a megjegyzések hatására és, mint FDIS (final DIS) végső szavazásban is részesülhet.
  4. Megjelentetési fázis: ekkor az FDIS már csak szerkesztési módosításokat kaphat a megjelentetése előtt.
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.