ISO 50001 belső auditor

PSICHOSZOCIÁLIS KOCKÁZATÉRTÉKELÉS

Pszichoszociális kockázatok

Hazai viszonylatban új és a munkáltatók, a munkavállalók, sőt az egész közgondolkodás részéről kevésbé felismert problémakörről van szó.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása  meghatározza a fogalmat és a munkavédelem részeként törvényi szintű szabályozással munkáltatói feladattá teszi a pszichoszociális kockázati tényezők felmérését és kezelését.

A törvény szerint pszichoszociális kockázatnak minősülnek a munkavállalót a munkahelyén érő olyan hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.), amelyek befolyásolják az ezekre a hatásokra  adott reakcióit, illetőleg stresszt, munkabalesetet, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedést okoznak.

 

Pszichoszociális kokázatok felmérése

A pszichoszociális kockázatokat munkakörökre, munkaköri csoportokra (például vezetők, értékesítők, irodai dolgozók, stb.) célszerű felmérni, mert így felismerhetők a munkaköri csoportok problémái, ezáltal a munkáltatónak lehetősége van csoportonként „beavatkozni” ( pl. célzott tréningek, személycsere, munka átszervezése, stb.)

 

A felmérés tesztekkel, vagy személyes interjúkkal valósul meg és az alábbi elemekből áll:

1.  Pszichoszociális kóroki tényezők felmérése (munkarend, munkafolyamat, munkakörülmények, munkaszervezés, munkaeszközök stb hatásának vizsgálata)

2.   Pszichoszociális elváltozások felmérése ( munkavégzéssel összefüggő testi panaszok, pl. fejfájás, alvási panaszok, gyomorpanaszok, stb.)

3.  Életmód felmérése (szokások: dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás, stréb.)

 

A pszichés terhelések csökkentése

A psichoszociális kockázatok okainak és az elváltoások mértékének felmérése, a terhelés csőkkentésének lehetőségét alapozzák meg.

A pszichoszociális kockázatok és az általuk okozott elváltozások, megbetegedések felmérésének során alapvető feladat, hogy  a munkáltató saját szerepének felismeréséhez,  az okok megszüntetéséhez és a megelőzéshez megalapozott ismeretek birtokába jusson..

A munkavállalók közérzetének javítása egyre fontosabb a motiválási rendszerben, a munkaerő megtartásban, az elkötelezésben. Ennek a munkahelyi pszichoszociális kockázatértékeléssel megalapozott terhelés csökkentés  nagyon hatékony eszköze.

 

Az eredmények maximalizálása

A pszichoszociális kockázatok, és következményeik felméréséről készített és csökkentési, megelőzési javaslatokat is tartalmazó jelentéssel segítjük vállalkozását törvényi kötelezettségei teljesítésében és az elérhető előnyök maximalizálásában.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.