Az IFS Global Market Food Standard az élelmiszer kiskereskedés és a gyártói saját márkás termék előállítás élelmiszerbiztonsági feltételeinek értékelésére, felügyeletére szolgáló követelményrendszer.
A Standard a „kisebb és kevésbé összetett” élelmiszer kiskereskedelmei tevékenységet végző és sajátmárkás termékeket gyártó szervezetek élelmiszer biztonsági feltételeinek az értékelésére, felügyeletére szolgáló követelményeket határozza meg.
Lehetőséget biztosít arra, hogy fejlesszék élelmiszerbiztonsági feltétel rendszerüket, megtegyék az első lépéseket az IFS Food tanúsítvány megszerzéséhez, de már bekapcsolódhassanak az igényesebb feltételeket támasztó élelmiszer láncba.
A Program kiterjedése:
A Program különböző szintű, fokozatosan emelkedő igényű követelményeket tartalmazó értékelési listák mentén ösztönözi a feltételek fejlesztését a teljes értékű élelmiszer biztonsági rendszer kialakításáig. A cél az IFS Food tanúsítvány feltételeinek elérése.
A feltételeket meghatározott időn belül kell teljesíteni
A Program két különböző szintű követelmény listára épül:
-
„Basic level” követelmények
- Élelmiszer biztonsági rendszer kidolgozása, benne;
- Specifikációk, termék felszabadítás, nyomon követhetőség, incidensek kezelése
Nem megfelelő termék kezelése, javító intézkedések
- Jó Gyártási Gyakorlat, benne;
- Személyi higiénia, környezeti feltételek, tisztítás fertőtlenítés, termék szennyeződés felügyelet, kártevő ellenőrzés, vízminőség
- Élelmiszer biztonsági kockázatok, benne;
- Élelmiszer biztonsági kockázatok felügyelete (általános és specifikus), allergén kontrol
-
„Intrmediate level” követelmények
- Élelmiszer biztonsági rendszer kidolgozása, benne;
- Specifikációk, termék felszabadítás, nyomon követhetőség, incidensek kezelése
Nem megfelelő termék kezelés, javító intézkedések
- Jó Gyártási Gyakorlat, benne;
- Berendezések, gépek karbantartása, személyzeti, szociális feltételek, hulladék kezelés, raktározás és szállítás
- HACCP és kiegészítő feltétel rendszer
- IFS Food Tanúsítvány
A Standard követelményei fokozatos teljesítésének előnyei:
- Bekapcsolódás a piaci folyamatokba
- Lehetőséget biztosít a „kis és kevésbé fejlett” szervezeteknek, hogy fejlesszék élelmiszer biztonsági rendszerüket a következő támogatásokkal:
- mentorálás
- fejlesztés
- folyamatos értékelések