FSSC 22000: az élelmiszerfeldolgozás élelmiszerbiztonsági szabványa

BRCGS Food "szabványt" az angol élelmiszerkiskereskedelmi és más kapcsolódó szakmai szervezetek (British Retailer Consorcium) az EFSIS "szabvány" figyelembevételével alakították ki a követelménycsoportok összevonásával.
A termelő, gyártó és értékesítő szervezetek méreteinek növekedéseivel új helyzet alakult ki az élelmiszerbiztonság terén. A hatalmas méretek miatt egy kedvezőtlen esemény esetén lényegesen nagyobb az érintettek száma, az emberi és gazdasági következmények súlyossága. Érthető, hogy (különösen a fogyasztóval közelebbi kapcsolatban álló) nagyobb értékesítő szervezetek nagyobb biztonságra, a kockázatok minimalizálására törekednek.

A kereskedelmi láncok emiatt fokozottan érdekeltek az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető események elkerülésében. Ez különösen érvényes a saját nevükben forgalmazott, de külső beszállítók által gyártott kereskedelmi márkás termékekre. Mindezért a szokásos élelmiszer-jogszabályi elvárásokon túli követelményekkel szembesítik beszállítóikat.

Élelmiszerbiztonsági szabványok

A követelmények, a megvalósítás és felülvizsgálat közös nyelve az erre kialakított élelmiszerbiztonsági szabvány. Az angol élelmiszer kiskereskedelmi és egyéb kapcsolódó szakmai szervezetek (British Retailer Consorcium) az EFSIS szabvány figyelembevételével alakították ki a követelménycsoportok összevonásával.

A BRCGS Food szabvány fő fejezetei:

  • HACCP-rendszer
  • Minőségirányítási rendszer
  • A termelés műszaki / technikai feltételrendszere
  • A termék és termékkezelés követelményei
  • A termék előállítás szabályozása és ellenőrzése
  • A személyzet higiéniája

A BRCGS követelményrendszere tartalmazza a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, az ISO 9001 minőségirányítási rendszer legszükségesebb elemeit és megfelelő gyártási, higiéniai, környezeti feltételeket.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.