A termelő, gyártó és értékesítő szervezetek méreteinek növekedéseivel új helyzet alakult ki az élelmiszerbiztonság terén. A hatalmas méretek miatt egy kedvezőtlen esemény esetén lényegesen nagyobb az érintettek száma, az emberi és gazdasági következmények súlyossága.
A fogyasztóval közelebbi kapcsolatban álló nagyobb értékesítő szervezetek nagyobb biztonságra, a kockázatok minimalizálására törekednek.
A kereskedelmi láncok emiatt fokozottan érdekeltek az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető események elkerülésében. Ez különösen érvényes a saját nevükben forgalmazott, de külső beszállítók által gyártott kereskedelmi márkás termékekre. Mindezért a szokásos élelmiszer-jogszabályi elvárásokon túli követelményekkel szembesítik beszállítóikat.
Élelmiszerbiztonsági szabványok
A követelmények, a megvalósítás és felülvizsgálat, dokumentálás közös nyelvén szabályozzák az élelmiszer biztonságot ezzel lehetővé teszik az egységes elvek alapján törtnő tanúsítást, ami az összehasolíthatóságot biztosítja és, a mi a legfontosabb növeli a vevői bizalmat.
A BRCGS Food szabvány fő fejezetei:
- HACCP-rendszer
- Minőségirányítási rendszer
- A termelés műszaki / technikai feltételrendszere
- A termék és termékkezelés követelményei
- A termék előállítás szabályozása és ellenőrzése
- A személyzet higiéniája
A BRCGS követelményrendszere tartalmazza a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, az ISO 9001 minőségirányítási rendszer legszükségesebb elemeit és a megfelelő gyártási, higiéniai, környezeti feltételeket.