a „szabvány” követelményeinek és a jogi kötelezettségek teljesítésének folyamatos biztosításához az alábbiak szerint:
1. A bevezetett és tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszer fenntartása, fejlesztése további munkát és a működtetők ismereteinek folyamatos frissítését igényli.
A tanúsítvány érvényeségének ideje alatt, a tevékenységtől szervezetileg független, meghatározott ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező személy által elvégzett, tervezett és dokumentált belső auditot kell elvégezni.
A sikeres és megfelelően dokumentált belső auditok alapján egy év után a tanúsítvány érvényessége felügyeleti audittal újabb egy évre meghosszabbítható.
Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanúsítása és működtetése során a nemzetközi szabványok követelményei vannak előtérben, az élelmiszer előállító vállalkozásnak azonban fontos nemzeti és uniós törvényi előírások teljesítése is kötelezettsége, melyet a szabványok is előírnak.
2. A 82/2012.(VIII.2) VM rendelet a gyártmánylapról
Az élelmiszer előállító a magyarországi felhasználóknak szánt feldolgozott élelmiszer termékekről gyártmánylapot köteles készíteni, amelyben fel kell tüntetni;
- az élelmiszer előállítóra vonatkozó adatokat
- az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat
- a termék élelmiszer biztonsági, minőségi jellemzőit
- a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát
- a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy nevét és aláírását
A gyártmánylap az élelmiszer előállító által vezetett, a feldolgozott élelmiszer, élelmiszerbiztonsági és minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.
A gyártmánylapot minden élelmiszer előállító helyen hozzáférhetővé kell tenni.
3. A 1169/2011/EU parlamenti és tanácsi rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségeiről
A rendelet főbb követelményei:
- A fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása, amihez;
- a rendelet tartalmazza az élelmiszerek jelölésének valamennyi élelmiszerre alkalmazandó uniós szabályait az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozóan
- A Tápértékjelölést a rendelet 2016 december 13-tól kötelezővé teszi, a megjelenítés szabályainak részletes meghatározásával
- Kötelezővé teszi (meghatározott kivételekkel) az élelmiszerek tápértékének meghatározását.
- A Tápérték számításnak a következőkön kell alapulnia:
- az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok
- a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy
- általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások
Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozásának részeként, és/vagy önálló szolgáltatásként közreműködünk gyártmánylapok, tápérték számítások, tápérték jelölések, címkék átvizsgálásában, korrigálásában, kidolgozásában.