ISO 50001 szabvány

ISO 50001 szabvány, energia irányítási rendszer bevezetése javítja az energia teljesítményt, az energiafelhasználás szabályozottságát és ezzel a gazdálkodás eredményeit.

 Az ISO 50001 szabványról!

  • Az ISO 50001 szabvány egy olyanenergiairányítási rendszer létrehozásának, bevezetésének, fenntartásának és fejlesztésének követelményeit, és a követelmények teljesítéséhez szükséges eszközrendszert kínálja fel, amelyek felhasználásával  vállalkozása képes folyamatosan javítani energiateljesítményét, beleértve a hatékonyságot, az energiafelhasználás módját és mennyiségét.
  • ISO 50001 szabvány a gazdaságosságot legalább a következők alapján javítja: képessé teszi  vállalkozását olyan rendszerek és folyamatok kidolgozására és megvalósítására, amelyek biztosítják az energiafelhasználás folyamatainak és adatainak naprakész monitoringját és a beavatkozást.
  • ISO 50001 szabvány egy energiairányítási követelményrendszer, amelynek alapján ki tud dolgozni, és meg tud valósítani olyan energiapolitikát, meg tud határozni olyan célokat és akcióterveket, amelyek szignifikánsan befolyásolják az energiafelhasználást.
  • Az ISO 50001 szabvány alkalmazható valamennyi a vállalkozás által felügyelt tevékenységre, függetlenül annak összetettségétől és dokumentációs rendszerének színvonalától.

A szabvány bevezetése mindezeken túl egy gyorsan megtérülő olcsó befektetés.

Az ISO 50001 bevezetésével és fenntartásával például a szervezet csökkentheti csúcsigényét, hasznosíthatja felesleges vagy hulladék energiáját, vagy javíthatja a saját rendszerének, folyamatainak vagy készülékeinek működését.

ISO 50001 szabvány

Az MSZ EN ISO 50001:2012 számol tehát az energiahatékonyság növelésén túl egyéb energiatakarékosságot eredményező tevékenység célszerű alkalmazásával. Ilyenek pl. a következők:

  • kevesebb energia felhasználás: hatékonyság növelés, veszteség csökkentés, pazarlás megszűntetés,
  • olcsóbb energia: beszerzés optimalizálás,
  • technológiai-, és épületenergetikai megtakarítások,
  • szervezeti kultúrát érintő intézkedések,
  • alternatív energiaforrások alkalmazása: megújulók, co-, és trigenerációs megoldások

Az ISO 50001, mint irányítási rendszer eredménye a tudatosság és annak fenntartása. Avagy az eredményorientáltság a technikai és tudományos környezeti változáshoz történő dinamikus alkalmazkodás képessége.

Valami hasonló elvárás látható az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvény 5. részében. A törvény az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosítása tárgyában egyebek mellett az alábbiakat írja elő:

17/B. Az energetikai szakreferens 21/B. § (1) E törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott energiafogyasztású vállalkozásnak legalább egy, tőle munkajogilag és társasági jogilag független energetikai szakreferenst kell igénybe vennie.

(2) Az energetikai szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód, energiahatékony magatartásminták meghonosításának elősegítése az  igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet működésében és döntéshozatalában…

A TQ Consulting Kft. négyféle választható tartalommal alakította ki energetikai szakreferensi tevékenység ellátására szóló ajánlatát. Az egyik tartalmazza az ISO 50001 bevezetésének és fenntartásának lehetőségét.

 

Szolgáltatásunk:

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!