ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

Habár a jogszabályokban és a szabványban alkalmazott szakkifejezések eltérnek, a hasonlóságok oldaláról megközelítve az látható, hogy az MSZ EN ISO 50001:2012 követelményei magukban hordozzák az energetikai audit követelményeit, a szabvány 4.4 pontjában, vagyis az „Energiatervezésben”.

Az MSZ EN ISO 50001:2012 szabványban bevezetett „Energiateljesítmény” fogalma magában foglalja az energiafelhasználást, energiahatékonyságot és az energiafogyasztást.

Így az alkalmazó szervezet az energiafelhasználás meghatározása-, és értékelése során, vagyis az „Energiaátvizsgálásban” sokféle energiateljesítmény mutatót elemezhet, majd a „cselekvési tervekben” sokféle energiateljesítményt növelő tevékenység közül választhat.

Például: a szervezet csökkentheti csúcsigényét, hasznosíthatja felesleges vagy hulladék energiáját, vagy javíthatja a saját rendszerének, folyamatainak vagy készülékeinek működését.

 

A szabvány ezen túl követelményként támasztja a fentiek szerint meghatározott „Energia-alapállapot” mérési paramétereinek és újbóli mérésének feltételeit és lehetőségeit. Ezzel a dinamikus energiateljesítmény-célok meghatározása ellenőrzött folyamatot alkot.

Mind az energetikai audit, mind pedig az MSZ EN ISO 50001:2012  számol tehát az energiahatékonyság növelésén túl egyéb energiatakarékosságot eredményező tevékenység célszerű alkalmazásával. Ilyenek pl. a következők:

- kevesebb energia felhasználás: hatékonyság növelés, veszteség csökkentés, pazarlás megszűntetés,

- olcsóbb energia: beszerzés optimalizálás,

- technológiai-, és épületenergetikai megtakarítások,

- szervezeti kultúrát érintő intézkedések,

- alternatív energiaforrások alkalmazása: megújulók, co-, és trigenerációs megoldások

 

A szabvány kifejezetten építkezik az „Energiaátvizsgálás” során az energiafelhasználásra hatást gyakorló létesítmények, berendezések, rendszerek, folyamatok, és személyek azonosítására és utóbbiak kivételével ezek energiateljesítményének meghatározására. Erre építkezve pedig az energiateljesítmény növelését megcélzó lehetőségek feltárására és bevezetésük/alkalmazásuk tervezésére, eredményességének és hatásának mérésére, szükség szerinti változtatására.

A különbségeket alább felsorolásszerűen mutatjuk be. Az energetikai audot és az ISO 50001 különbségei a 2016. 12. 21. napjától hatályos 2016. évi CXXXVIII. törvény az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról, valamint a Kormány 393/2016. (XII. 5.) Korm. rendelete az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrásból származó villamos energia működési támogatásáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló jogszabályokkal frissítve készült.

ISO 50001 vagy energetikai audit?
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.