SO 21500:2012 PROJEKTMENEDZSMENT

Az olyan rutintól eltérő változások, amelyeknek koordinált és ellenőrzött sajátos folyamata határidők közé esik és egy különös cél elérését eredményezik, a projektek.

folyamatszemléletű és PDCA (Plan-Do-Check-Act) logikájú ISO irányítási szabványok nem csupán a rutinszerű üzleti tevékenységek, de változó tárgyú és összetételű projektek menedzselésében is alkalmasak a tevékenység kézben tartására.

A folyamatszemléletű megközelítés képessé tesz, hogy a projekt megtervezett folyamatával szervezeten belüli ellátási láncot alakítsunk ki.

A PDCA-ciklus képessé tesz annak biztosítására, hogy a folyamat megfelelően legyen irányítva és ellátva erőforrásokkal, és nem utolsó sorban arra is, hogy a fejlesztési lehetőségeket feltárják és meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Kockázatalapú gondolkodásmód

Az ISO 21500:2012 nemzetközi irányítási szabvány műszaki követelményeket fogalmaz meg a projektmenedzsment folyamatával kapcsolatban. Hatása elsősorban az úgynevezett „folyamatos fejlesztésben” nyilvánul meg. Alkalmazása pedig a működés szükséges és megkövetelt fejlesztési lehetőségeinek megvalósításában segít. Az ISO 21500 szabvány szinte már be is épült az ISO 9001:2015 szabványba. Az ebben megjelenő „kockázatalapú gondolkodásmód” képessé teszi a szervezetet arra, hogy meghatározza a folyamatainak és minőségirányítási rendszerének a tervezettől eltérő eredményeit okozó tényezőket.

A kockázatok beazonosítása és következményük becslése már a tervezéskor (Plan) kell, hogy megtörténjen. A projekt megvalósítása során (Do) így megelőző intézkedésekkel a kockázatok elkerülhetővé válnak, illetve a lehetőségek maximálisan kihasználásra kerülnek. Sokszor ugyanis a kockázatok elkerülése olyan innovatív megoldásokat hív életre, melyek új lehetőségeket nyújtanak a szervezet részére. A projekt tervezett eredményeinek megvalósulását mérve (Check) az esetleges eltérés okait meghatározva beavatkozhatunk (Act) a terevezett tevékenységekbe, hogy a végeredmény a tényleges elvárt eredményt adja.

 

A  projektek megtervezését és azok menedzselését következetesen csak felkészülten lehet végrehajtani.

A folyamatok megtervezése és ellenőrzött lebonyolítása megakadályozhatja a jogszabályokban, egyéb saját vagy külső szabályzókban foglaltak be nem tartásából eredő hibákat. Ezek a hibák ugyanis nem csupán a várt eredmények elmaradását, de egyéb következményekkel is járhatnak.

1996. évtől folyamatos működésünk alatt mintegy 1500 különböző tartalmú projekt menedzselésében szereztünk tapasztalatatot. Kérje ajánlatunkat saját-, vagy pályázati forrásból tervezett fejlesztési terveinek kidolgozására, a fejlesztés lebonyolítására, beleértve az eredmények értékelését és a fenntartás ellenőrzését.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.