Időgazdálkodás

Az IFS Food Standard új, 8. verziója 2023 áprilisában jelent meg.

Az IFS Food 7-ről az IFS Food 8-ra való átmenet időszaka 2023. október 1-jén kezdődik. 2024. január 1-jétől az IFS Food 8-as verziójának auditálása kötelező lesz.

Az IFS a felülvizsgálat okaként az új Codex Alimentariushoz, a Global Food Safety Initiative (GFSI 2020) referenciakritériumokhoz, valamint az új ISO 22003-2 termék- és folyamatszabványokhoz való igazodást említi.

A változás oka

Az IFS Food V8 szabvány a közelmúltban felülvizsgált BRCGS Food 9 és FSSC Version 6 szabványokhoz hasonlóan célja, hogy tükrözze a Global Food Safety Initiative (GFSI 2020), a Codex Alimentarius Általános Higiéniai Alapelvei legújabb változatának referenciakritériumait, valamint az ISO 22003-2 szabvány új kiadását. Ezenkívül az IFS Doctrine szabályozása és az érintettek visszajelzései beépültek az új 8-as verzióba.

A felülvizsgálat során különös figyelmet fordítottak a világosabb, egyszerűbb és gyakorlatiasabb megfogalmazásra.

Minőségi feltételek vizsgálata

A legjelentősebb általános változások az IFS Food 8-ban

  • A „B” besorolás eltéréssé vált: szinte teljes megfelelés: 15 pont, KO-követelmény esetén: 0 pont
  • KO-követelmény: A-val, B-vel vagy D-vel (= KO) pontozható, C pontozás már nem lehetséges
  • A be nem jelentett auditok "Star státuszt" kapnak, ez látható lesz az adatbázisban és a tanúsítványon is
  • Az ellenőrzési követelmények 6 helyett 5 fejezetben vannak egyesítve; 234 követelmény van a 7-es verzió 237-hez képest, ezek közül 5 új, nyolc pedig össze lett vonva vagy törölve
  • Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) vagy az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) már szerepelhet a tanúsítványon
  • Az „audit” szó ismét használatos, az „értékelés” helyett
  • A szabványban az olyan szavakat, mint például az „elérhető”, „megvan” vagy „megvalósítva”, a három kapcsolódó „dokumentált, megvalósított és karbantartott” kifejezés helyettesíti.
  • A szövegben az olyan gyakoriságokat, mint a „rendszeres” és „éves” pontos időtartamok (12 hónap, 3 hónap) váltják fel.
  • Az "élelmiszerbiztonság és termékminőség" gyakran a négy kapcsolódó "élelmiszerbiztonság, termékminőség, jogszerűség és eredetiség" kifejezéssel van helyettesítve.

Az összes fontos változás áttekintése 1-2. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 3. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 4. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 5. fejezet

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.