Zöldség-gyümölccsel szemben támasztott elvárások

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK,

a Szabvány követelmények és a Törvényi kötelezettségek teljesítésének folyamatos biztosításához az alábbiak szerint:

 

I. A bevezetett és tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszer fenntartása, fejlesztése további munkát és a működtetők ismereteinek folyamatos frissítését igényli.

 

A tanúsítvány egy évig érvényes, amelynek során a szabványban meghatározott számú, a tevékenységtől szervezetileg független, meghatározott ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező személy által elvégzett, tervezett és dokumentált belső auditot kell elvégezni.
A sikeres és megfelelően dokumentált belső auditok alapján egy év után a tanúsítvány érvényessége megújító audittal újabb egy évre meghosszabbítható.

 

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanúsítása és működtetése során a nemzetközi szabvány követelményei vannak előtérben, az élelmiszer előállító vállalkozásnak azonban fontos nemzeti és uniós törvényi előírások teljesítése is kötelezettsége, amelyeket a szabvány is előír, de tételesen azért sem tér ki ezekre, mert országok szerint eltérések lehetnek.

II. A 82/2012.(VIII.2) VM rendelet a gyártmánylapról

 

Az élelmiszer előállító a magyarországi felhasználóknak szánt feldolgozott élelmiszer termékekről gyártmánylapot köteles készíteni, amelyben fel kell tüntetni;

- az élelmiszer előállítóra vonatkozó adatokat

- az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat

- a termék élelmiszer biztonsági, minőségi jellemzőit

- a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát

- a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy nevét és aláírását

 

A gyártmánylap az élelmiszer előállító által vezetett, a feldolgozott-élelmiszer, élelmiszerbiztonsági és minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.
A gyártmánylapot minden élelmiszer előállító helyen hozzáférhetővé kell tenni.

III. A 1169/2011/EU parlamenti és tanácsi rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségeiről

 

A rendelet főbb követelményei:

- a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása, amihez;

- az élelmiszerek jelölésének uniós szabályai az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozóan

- a Tápértékjelölést a rendelet 2016 december 13-tól kötelezővé teszi, a megjelenítés szabályainak részletes meghatározásával

- kötelezővé teszi (meghatározott kivételekkel) az élelmiszerek tápértékének meghatározását.

- a Tápérték számításnak a következőkön kell alapulnia:

* az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok

* a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy

* Általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások

 

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozásának részeként, és/vagy önálló szolgáltatásként közreműködünk gyártmánylapok, tápérték számítások, tápérték jelölések, címkék átvizsgálásában, korrigálásában, kidolgozásában.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.