Élelmiszerbiztonsági szolgáltatások

a "szabvány" követelményeinek és a jogi kötelezettségek teljesítésének folyamatos biztosításához az alábbiak szerint:

   1. A bevezetett és tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszer fenntartása, fejlesztése további munkát és a működtetők ismereteinek folyamatos frissítését igényli.
A tanúsítvány érvényeségének ideje alatt, a tevékenységtől szervezetileg független, meghatározott ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező személy által elvégzett, tervezett és dokumentált belső auditot kell elvégezni.
A sikeres és megfelelően dokumentált belső auditok alapján egy év után a tanúsítvány érvényessége felügyeleti audittal újabb egy évre meghosszabbítható.

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanúsítása és működtetése során a  nemzetközi szabványok követelményei vannak előtérben, az élelmiszer előállító vállalkozásnak azonban fontos nemzeti és uniós törvényi előírások teljesítése is kötelezettsége, melyet a szabványok is előírnak.

2. A 82/2012.(VIII.2) VM rendelet a gyártmánylapról

Az élelmiszer előállító a magyarországi felhasználóknak szánt feldolgozott élelmiszer termékekről gyártmánylapot köteles készíteni, amelyben fel kell tüntetni;

  • az élelmiszer előállítóra vonatkozó adatokat
  • az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat
  • a termék élelmiszer biztonsági, minőségi jellemzőit
  • a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát
  • a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy nevét és aláírását

A gyártmánylap az élelmiszer előállító által vezetett, a feldolgozott élelmiszer, élelmiszerbiztonsági és minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.
A gyártmánylapot minden élelmiszer előállító helyen hozzáférhetővé kell tenni.

3. A 1169/2011/EU parlamenti és tanácsi rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségeiről

A rendelet főbb követelményei:

  • A fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása, amihez;
  • a rendelet tartalmazza az élelmiszerek jelölésének valamennyi élelmiszerre alkalmazandó uniós szabályait az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozóan
  • Tápértékjelölést a rendelet 2016 december 13-tól kötelezővé teszi, a megjelenítés szabályainak részletes meghatározásával
  • Kötelezővé teszi (meghatározott kivételekkel) az élelmiszerek tápértékének meghatározását.
  • Tápérték számításnak a következőkön kell alapulnia:
    • az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok
    • a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy
    • általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozásának részeként, és/vagy önálló szolgáltatásként közreműködünk gyártmánylapok, tápérték számítások, tápérték jelölések, címkék átvizsgálásában, korrigálásában, kidolgozásában.