Az éghajlatváltozás az elmúlt évtizedekben a társadalom egyre növekvő figyelme mellett a politika oldalán szigorodó jogszabályok hatályba léptetését eredményezi. A szabványosítás oldalán, a tudatosság önkéntesség alapú növelését 2024. februárjától egy sor irányítási rendszerszabványhoz kiadott szabványkiegészítések (amendment) alkalmazásával kell megvalósítani.   Mely szabványok alkalmazóira vonatkozik? A leggyakoribb tanúsított irányítási rendszerek közül a következőkre: ISO 9001:2015 /Amd.1.:2024…

Tovább

Ismert, hogy 2020-ban, majd 2022-ben a döntési fával megújult a HACCP útmutató. szeptemberében az EU Bizottság közleménye is megjelent, ami ugyan nem jogi érvényű, de legalább magyar nyelven közli az útmutató lényegét. Ehhez tartozik még, hogy a NÉBIH jogszabálylistáján egy ideje ez szerepel, a régi (Élelmiszerkönyvi) 1969-es eredetű HACCP útmutató pedig már nincs a listában…

Tovább

Az Európai Bizottság, a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer- biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról szóló 2022/C 355/01 közleményének alkalmazásáról   Előzmény: A WHO Codex Alimentarius Bizottsága 1969-ban kiadta a CXC 1-1969 jelű gyakorlati útmutatóját Cél az élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítására és az ezek következményeinek elkerülése, illetve mérséklése történő felkészültség egységes szempontjainak rögzítése volt. A dokumentum az 1997,…

Tovább

Ökoszisztémavédelemmel a fenntarthatóságért Az ökoszisztéma gyakran emlegetett téma, de sok esetben a fogalom tényleges ismerete nélkül. Ezért mielőtt a védelméről írunk, röviden magát a fogalmat tisztázzuk.  Mit értünk ökoszisztémán?  „Az ökoszisztéma alatt értjük élőlények és élettelen környezetük teljes kapcsolatrendszerét, amely nyílt rendszer, de bizonyos mértékű önszabályozásra képes”(Braun, 1964) Egy adott területen együtt, kölcsönhatásban élő állat…

Tovább

A gépekről szóló 2023/1230/EK rendelet felváltja a régóta hatályos 2006/42/EK gépirányelvet és ezért rendkívüli jelentőséggel bír azon vállalkozások számára, amelyek bármilyen formában gépeket gyártanak, importálnak, forgalmaznak. Habár csak 2027.01.20. napjától lesz hatályos, a felkészülés jelen korban nem tűr halasztást. Ennek egyik példája, hogy a 2023/1230/EK rendeletben különleges követelmények vonatkoznak azokra a gépekre/gépalkatrészekre, amelyek „gépi tanulási…

Tovább

2022 márciusában az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési rendeletre tett javaslatot, amely jelentősen bővítené azon termékek körét, amelyekre a rendelet vonatkozik. Ezenkívül további követelményeket és minimumszabályokat vezetne be a tartósság, a javíthatóság, az energiahatékonyság és az újrahasznosítás tekintetében. A termékeknek digitális termékútlevéllel kell rendelkeznie, amely a fogyasztókat minden lényeges információval ellátja, és ami segíti őket a megalapozott…

Tovább

Az összes fontos változás áttekintése Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének. Mérések, elemzések, fejlesztések 5.1.1 KO 8. sz.: Egy hatékony…

Tovább

Az összes fontos változás áttekintése Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének. Működési folyamatok (A tervezési és gyártási folyamat) 4.1.3 KO…

Tovább

Az összes fontos változás áttekintése Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének. Erőforrás-kezelés 3.2.1 A személyes higiéniára vonatkozó kockázatalapú követelményeket dokumentálni,…

Tovább

Az összes fontos változás áttekintése Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének. A felső vezetőség elkötelezettsége 1.1.1 A felső vezetés vállalati…

Tovább

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.