ISO 14001 belső auditor

Az ISO 50001 célja, alkalmazási területe

"A fenntarthatóság olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit saját igényeik kielégítésére" (G.H.Burtland).

„Az energiával való hatékony gazdálkodásra egyrészt gazdaságossági, másrészt fenntarthatósági szempontok kényszerítenek.

A fenntarthatósághoz két ponton is kapcsolódik az energiagazdálkodás:

  • a meg nem újuló természeti erőforrások kimerülésének veszélye
  • a megújuló természeti erőforrások fokozódó szennyeződése és a túl használatból eredő degradációjának veszélye”

Az ISO 50001 szabvány, mint a fenntarthatóság körébe tartozó irányítási rendszer a fenti kríziselemek szabályozásához kapcsolódik.

A szabvány célja, hogy képessé tegye a vállalkozásokat olyan rendszerek és folyamatok kidolgozására és megvalósítására, amelyek szükségesek ahhoz, hogy javítsák, tökéletesítsék energiaeredményességüket, beleértve az energia hatékonyságot, az energiafelhasználás módját és mennyiségét.

Célja továbbá, hogy hozzájáruljon az üvegházhatású gázkibocsátás és más környezetterhelések csökkentéséhez. Az ISO 50001 szabvány egy energiairányítási követelményrendszer, amelynek alapján a vállalkozás ki tud dolgozni, és meg tud valósítani olyan energiapolitikát, meg tud határozni olyan célokat és akcióterveket, amelyek szignifikánsan befolyásolják az energiafelhasználást.

Ez az energiairányítási rendszer képessé teszi a vállalkozást, hogy növelje az elkötelezettséget, és elérje az energiahatékonyság javítására kitűzött céljait.

Az ISO 50001 szabvány alkalmazható valamennyi a vállalkozás által felügyelt tevékenységre függetlenül annak összetettségétől és dokumentációs rendszerének színvonalától.

Mi is az ISO 50001 igazán?

Kipróbált, kész technológia, amely rendszerbe foglalja, szabályozza, igazolhatóvá teszi vállalkozásod energiával kapcsolatos valamennyi tevékenységét. Üzleti sikert hoz, mert javítja tevékenységed gazdaságosságát, és termékeid, szolgáltatásaid piacképességét.

Sorozatunk további részeiben azokról a követelményekről és azok teljesítéséhez szükséges eszközökről, módszerekről olvashatsz, amelyek segítségével a szabványban meghatározott energiaeredményességi célok elérhetők.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.