Vállalkozásfejlesztés

Az egyén, a szervezet, de akár az ország innovációs gondolkodásmódjának kialakításában és fejlesztésében egyaránt nagy jelentőséggel bír ezek ismerete, hogy tervezetten legyen kiaknázva a potenciál, illetve célzottan lehessen fejleszteni az adottságokon. Ezzel érhető el szervezeti szinten a fenntartható siker, míg országos szinten a globális tudáshálózatbeli szerep erősödésén keresztül az ország gazdasági erejének növekedése. A Harvard közgazdászainak gazdaságelemzési modellje* szerint az utóbbi akár Magyarország számára is elérhető lehet, hiszen az új elemzési módszerrel a világ első 20 országa közé sorolták Hazánkat. Érdemes lenne kihasználni az előnyt.  (* Hausmann, R., et al., 2013. The Atlas of Economic Complexity: Mapping Paths to Prosperity (külső hivatkozás) 2nd ed., Cambridge: MIT Press.)

Mindezek mellett szomorú, hogy:

- a magyarországi 10-250 fős KKV-k az összes vállalkozás mintegy 4,5%-át teszik ki;

- a foglalkoztatottak 35%-ának adnak munkát;

- az értékesítés nettó árbevételéből 38%-ban részesülnek;

ugyanakkor…

- a nagyvállalatok egy dolgozójára eső bevételét 100%-nak véve a KKV körben a dolgozónkénti bevétel csak 72%;

- a nagyvállalatok az országos exportbevétel 67%-át, a KKV-k a 27%-át viselik.

Összességében a KSH adatai arra engednek következtetni, hogy egyrészt a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokban sok a manufakturális elem, vagyis a termelékenység alacsony, továbbá, hogy a nagyvállalatok a hasznot kiviszik az országból, és ezzel együtt a hazai KKV-k, mint beszállítók hozzáadott értékét is. Az innováció ezért is nélkülözhetetlen a társaságok teljes vertikumában, hogy az ország szellemi tőkéje közvetlenül jusson elismerésre (kifizetésre).

ISMERJE MEG AZ INNOVÁCIÓMENEDZSMENT ALKALMAZHATÓSÁGÁT KÉPZÉSÜNK KERETÉBEN!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.