Beszállítói minőségi többletkövetelmények

A MEBIR (ISO 45001) lényege

A MEBIR gyakorlatát a sokak által, sok helyen azonos szemléletmóddal, vagyis a szabvány szerinti felvezetéstől eltérően mutatjuk be. Ezzel elismerve a MEBIR bevezetését eredményező, stratégiábn gondolkodó vezetők teljesítményét.

A Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság irányítási Rendszerének (MEBIR) bevezetése a szervezetek vezetőinek korszerű, stratégiai gondolkodásmódját bizonyítja.

A MEBIR bevezetésének mottója ugyanis:

AZ EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG TERVEZHETŐ!

A MEBIR gyakorlatát az általunk képviselt szemléletmóddal, vagyis a szabvány szerinti felvezetéstől eltérően két területre lehet bontani, ezek:

  • a MEBIR területén konkrét célok megfogalmazása;
  • a célok elérését szolgáló szervezeti kompetenciák biztosítása.

Utóbbinak az a magyarázata, hogy a munkahelyi biztonságot három jelentős tényező befolyásolja, úgymint:

  • menedzsment politikája, vezetési stílusa, ellenőrzések rendje;
  • munkahelyi környezeti tényezők, ami általában a munkahelyi kockázatértékelések középpontjában szerepel;
  • munkavállalók magatartási jellemzői: szakmai és emberi kompetenciái.

A fentiekből látható, hogy a MEBIR a Teljeskörű Minőségmenedzsment (TQM) részeként az önértékelésen alapuló emberi erőforrás fejlesztés mély vizsgálatát és javítását eredményezi.

A munkavédelem jogi szabályozásában törvényi szintre emelt kötelező kockázatértékeléssel a gyakorlatban szinte minden munkáltató rendelkezik. A törvény által szabott terjedelemben rendelkezésre álló kockázatértékelések azonban az esetek döntő többségében egy statikus állapotot rögzítenek. Az elemzések lényegében kizárólag a munkakörnyezet veszélyeire fókuszálnak, az esetleges helyesbítő intézkedések utáni újbóli kockázatelemzések hiányoznak. A kockázatelemzés során általában nem számszerűsíthető mutatókat alkalmaznak, így a folyamatos fejlesztés lehetőségét kizárják.
A MEBIR alapja a folyamatos fejlődést lehetővé tevő kockázatelemzés. A fenti tapasztalatok figyelembevételével ennek szakszerű teljesítéséhez a felkészítést végző szakembernek munkavédelmi kompetenciával kell rendelkeznie!

A munkabiztonsági, munkavédelmi rendszerek megkívánják a szervezet munkavállalói részéről a szakmai kompetenciák érvényesülését. Ez azonban legtöbbször részterületekre korlátozódik. A mai menedzsmentrendszerek közül a MEBIR az, amelynek teljesüléséhez a dolgozók ismereteinek teljessége szükséges. Emiatt a felkészülés szakaszában majd azt követően olyan képzések szükségesek, melyek a kiinduló állapotban megteremtik a dolgozók kompetenciáit és lehetővé teszik annak folyamatos, célirányos fejlesztését.

Mi szükséges tehát egy hatékony MEBIR bevezetéséhez?

Először az, hogy a szervezet felső vezetésének szemléletében érvényre jusson a közvetlen fejlődés mellett a hosszútávú stratégiában megfogalmazható törekvés, mely szerint a munkavállalók biztonsága és egészsége alapvetően meghatározza a szervezet jövőjét.

Másodszor, hogy a MEBIR bevezetéséhez olyan kompetenciákkal rendelkező szervezetet válasszanak, amely a munkavédelem és az oktatás szakmai tapasztalataival is rendelkezik.

Mi egy hatékonyan működő MEBIR eredménye?

Utóbbiak két ok miatt is relevánsak:

  • Egyrészt a balesetek és foglalkozási betegségek számának és súlyosságának csökkenését eredményezi.
  • Másrészt a MEBIR bevezetésével a szervezet az önkéntes jogkövetéséről tanúskodik. Ezt pedig a munkavédelem ellenőrzésére jogosult hatóságok az eredményes együttműködés biztosítékaként fogadják el.

Az ISO 45001 (OHSAS) bevezetlsének előnyei

  •  a rendszer tanúsítványával a vállalkozás fontos munkavédelmi jogszabályokat teljesít,
  • a kedvezőtlen események számának csökkenése gazdasági  előnyt biztosít
  • a foglalkoztatottak rendszerszintű egészségvldelme magas szervezeti egészségkultúrát igy  jelentős presztizst jelent az üzleti és társadalmi kapcsolatokban

 

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.