Nyomonkövethetőség

A nyomonkövethetőség az élelmiszerlánc minden szakaszán biztosítja az anyagok, termékek dokumentált visszakereshetőségét.

 

A nyomonkövethetőség lényege és törvényi háttere.

A nyomonkövethetőség az élelmiszerek kötelező biztonságosságát  biztosítja a termőföldtől a fogyasztó asztaláig, ezért az  élelmiszerlánc bármely  szakaszán működő vállalkozás köteles dokumentált nyomonkövetési, termékvisszahívási rendszert  működtetni.

A 178/2002 EU rendelet 2005.01.01-től kötelezővé teszi a termékek és összetevők nyomonkövetését.

A rendelet definíciója szerint a nyomonkövetés, nyomonkövethetőség az a képesség, amely szerint valamely dolog: útját, helyét, a folyamat lépéseit, a folyamat szereplőit azonosítók használatával, illetve az azonosítók közötti kapcsolatok ismeretével vissza tudjuk vezetni.

Röviden: össze kell tudni kapcsolni az anyagok és termékek áramlását a velük kapcsolatos szakmai információk áramlásával, és azoknak szükség szerint együtt kell mozogniuk.

Az élelmiszerláncban meg kell őrizni az információt a felhasznált anyagokról, termékekről, folyamatokról, amelyeket mások rendelkezésére tudunk bocsátani élelmiszerbiztonsági vagy minőségi események esetén.

A nyomonkövetés célja:

  • Termékvisszahívás
  • Annak biztosítása, hogy a fogyasztókhoz csak megfelelő  biztonságú és minőségű termék jusson.

Amit a nyomonkövetés biztosít;

  • Preventív biztonságot, ahol a termékkel együtt görgetjük a megbízhatóságot igazoló információt
  • Lokalizálja a probléma forrását
  • Elhatárolhatóvá teszi a felelősséget.

A nyomonkövethetőség kulcspontjai:

  • Egyedi azonosítás
  • Adat felvétel és továbbítás
  • Adatkapcsolatok
  • Adatközlés

Szolgáltatásunk:

  • Nyomonkövetési rendszer kidolgozása, igazolása
  • Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
  • Rendszerismereti képzés