HACCP, mint élelmiszerbiztonsági rendszer

A BRC Consumer Products Standard 2016-ban megjelent 4. kiadása teljesen megújult.
A fogyasztási termékek minőségével, biztonságosságával szemben támasztott fogyasztói elvárások, a tudatosság folyamatosan növekszik.

A Standard megújításánál ezért az alábbi szempontok játszották a legfontosabb szerepet:

- A fogyasztási termékek sokfélesége

- Figyelembe venni az aktuális vásárlói elvárásokat és ezzel ösztönözni a folyamatos fejlesztést

- Egyszerűsíteni a követelményeket és a terminológiát, biztosítani a könnyebb megértést

- Szélesíteni a kört, kiterjeszteni a nagy és kiskereskedelemre, összetevőkre/alapanyagokra

- Biztosítani, hogy a követelmények kockázat alapúak legyenek

- Biztosítani a fokozatosságot a „Foundation level” és „Higher level” bevezetésével, hogy lehetővé váljon a mielőbbi bekapcsolódás a fogyasztói láncba

 

Ezeknek a céloknak az elérése érdekében a fogyasztói termékek alapján a Standardot két részre osztották:

- Általános kereskedelmi áruk

- Személyi és háztartási ápolási áruk

 

Mindkét Standard rendelkezik a két követelmény szinttel és fókuszál a következőkre:

- Vezetőség felelőssége

- Kockázatok értékelése, hogy a termék megfeleljen a biztonsági és jogszabályi követelményeknek

- Megfelelő gyártási körülmények a szennyeződés megelőzésének biztosítása

  • Hatékony termék ellenőrzés és mintázási rendszer működése